TT telegram om samsovning

Igår kom ett TT telegram i Aftonbladet om en ny forskningsrapport som visar att risken för PSD (plötslig spädbarnsdöd) i samband med samsovning ökar jämfört med om barn sover i egen säng. Forskningen är baserad på 19 olika studier där det har undersöks hur ca 1500 barn sovit när de upptäckts döda och sedan jämförts med en kontrollgrupp på ca 4700 barn. I kontrollgruppen (där alla barn lever alltså) samsov strax över 9%, medan i gruppen med barn som dött samsov 22%. Detta skulle betyda att det är 5 gånger större risk att barnet dör vid samsovning än i egen säng.

 

Denna studie går tvärt emot alla andra studier jag läst på ämnet som menar att PSD minskar vid samsovning om föräldrarna praktiserar säker samsovning. I studien menar forskarna att de tagit bort välkända riskfaktorer såsom drog/alkoholpåverkan eller samsovning på en soffa och att det som är kvar då skulle vara ”säker” samsovning. Vad som inte står är huruvida barn och föräldrar delat täcken, om äldre syskon delat säng också, barnets placering m.m.Väl värt att tänka på är också att antalet studier och antalet barn totalt ger att det bara varit ca 78 barn per studie som statistiken baserats på, dvs relativt små studier. Själva slutsatsen i forskningen baseras främst på 5 studier, i 3 av dem finns ingen data för ev akohol/drogpåverkan eller rökning hos en/båda föräldrarna i samband med samsovning. I flera av studierna har föräldrarna till barnen dessutom enbart fått frågan hur barnet sovit natten innan intervju/natten barnet dog. Detta kan mycket väl betyda följande: Barn som registreras som ”icke samsovande” kan ha sovit sin första natt i egen säng, eller som många barn gör: sovit största delen av natten i egen säng och morgontimmarna med föräldrarna men då ändå ansetts sova själv. Dvs fler barn än studierna visar kan samsova. Vidare är det heller inte otroligt att bland de barn som dött vid samsovning brukade föräldrarna inte samsova men av trötthet just den natten lät barnet sova i deras säng. Att samsova med sitt barn när en är kraftigt påverkad av för lite sömn är en känd riskfaktor vid samsovning.

 

Flera av de rapporter/artiklar som forskarna har i sin källhänvisning visar på att det inte finns en ökad risk vid säker samsovning, eller som en studie som klart och tydligt säger att den ökade risken för PSD vid samsovning är försumbar och finns bara under barnets första 4-8 veckor i livet, samma studie drar slutsatsen att det viktigaste riskfaktorn att börja vid är att få föräldrar att sluta lägga sina bebisar i ett eget rum (i den studien hade 16% dött vid samsovning, 36% sovande i egen säng i eget rum).

 

En annan av forskningsrapporterna som hänvisas till handlar enbart om kvävningsfall, dvs inte PSD. Där var risken för kvävning vid samsovning större än om barnet sov i egen säng. Detta finner jag inte speciellt märkligt om föräldrar är oinformerade om risken med att dela täcke med barnet vid samsovning tex och har stora tunga täcken. Vad kvävning har i en forskning om PSD att göra vet jag dock inte…

 

I övrigt består stora delar av källhänvisningen till diverse sidor på nätet som rekommenderar att inte samsova, alt. rekommenderar säker samsovning. Dvs icke vetenskapliga sidor. Sett till all annan forskning i ämnet som inte visar någon risk med säker samsovning, och det faktum att mycket av källorna i denna rapport är tvivelaktiga med tanke på ämne/genomförande ger jag tyvärr inte mycket för denna forskning. Dessutom anser jag den vara direkt skadlig då det sedan länge är bevisat att majoriteten av dödsfall vid samsovning sker när en förälder somnar med barnet i en soffa/fåtölj, en risk som ökar när föräldrar inte vågar ha barnen i sin säng. Jag vet själv hur stor den risken hade varit om jag inte samsovit med mitt första barn som skrek sig blå om hon inte fick sova tätt tätt intill mig. Jag hade alltså blivit sittande med en nyfödd i famnen i vår soffa en hel natt. Sannolikheten att jag somnat där, i en bevisat farlig situation var så gott som 200% säker. Det är sorgligt att sådan här ”forskning” får spridas i media utan minsta källkontroll eller ifrågasättande.

TT telegrammet i Aftonbladet:

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16817962.ab

Rapporten som artikeln handlar om (alla källor finns i botten av rapporten för den som vill kontrollera själv): http://m.bmjopen.bmj.com/content/3/5/e002299.full

 

En engelsk PDF med fakta om samsovning och hur säker samsovning går till:

http://evolutionaryparenting.com/wp-content/uploads/2013/01/Safe-Co-Sleeping-Pamphlet_v2.pdf

En annan bloggare om varför denna forskning är undermålig:

http://sarahockwell-smith.com/2013/05/21/bedsharing-sids-why-we-have-it-all-wrong/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s