Nya rön i debatten om samsovning

Nyligen kom en ny studie ut kring samsovning. Studien är gjord vid Murdoch University och visar på att sjukvården inte har fog för att avråda från samsovning. Tvärt om bör sjukvården snarare uppmuntra säker samsovning för barnens skull.

Vid genomgång av flertalet studier från olika länder har Catherine Fetherston vid Murdoch University konstaterat att många länder idag helt utan grund avråder föräldrar att dela säng med sina barn. Även i Sverige avråds det från att dela säng med sitt barn, trots att det inte finns några bevis för att detta skulle vara farligt om säker samsovning är det som förespråkas. I en studie från Alaska var 99% av alla fall av spädbarnsdöd vid samsovning associerat till att föräldrarna eller en förälder rökte eller var påverkad av någon substans vid tillfället. Om alla fall av spädbarnsdöd vid samsovning på en soffa tas bort från statistiken är samsovning säkrare än att ha barnet sovandes i egen säng, i synnerhet om barnet inte delar rum med föräldrarna.

Idag är rådet att inte samsova rent farligt för spädbarnen då många föräldrar inte vågar samsova men av trötthet somnar med sitt barn i en fåtölj eller på en soffa, något som är bevisat farligt! Ändå fortsätter sjukvård i västvärlden avråda från att dela säng med sitt barn, oavsett om föräldrarna röker eller kan antas bruka mediciner eller substanser som gör dem olämpliga att dela säng med sitt barn. Varför? Av ren försiktighet? Om det är det som efterfrågas borde väl det snarare vara så att det skall avrådas från att lägga barnet i egen säng som är bevisat farligare?

Oavsett om en väljer att dela säng med sitt barn eller ha barnet i egen säng så är risken att barnet skall dö i sömnen försvinnande liten om råd kring magläge, rökning och dyl efterföljs. Ibland händer det otänkbara ändå, men att avstå från att dela säng med sitt barn av rädsla för att barnet ska dö är onödigt. Om en dessutom riskerar att somna med barnet på en soffa pga trötthet men ovilja att somna med barnet i sängen, välj sängen för ditt barns säkerhets skull! Är du rädd att barnet aldrig kommer sova i egen säng om hen vänjer sig vid att dela kan jag lova att ingen 15 åring frivilligt kommer dela säng på daglig basis med sina föräldrar 😉

Läs mer om den nya studien här: http://medicalxpress.com/news/2013-04-bedsharing-debate.html

Läs mer om vad säker samsovning är här: https://somnforbarn.wordpress.com/2012/09/15/mer-om-samsovning-och-saker-samsovning/

She said a recent Alaskan study found that 99 per cent of bedsharing deaths involved either maternal smoking or sleeping with someone affected by substances.

Read more at: http://medicalxpress.com/news/2013-04-bedsharing-debate.html#jCpmånga länder idag avråder från samsovning i gemensam säng helt utan grund. Exempelvis har en studie från Alaska visat att

She said a recent Alaskan study found that 99 per cent of bedsharing deaths involved either maternal smoking or sleeping with someone affected by substances.

Read more at: http://medicalxpress.com/news/2013-04-bedsharing-debate.html#jCp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s