Knepen mot förstoppning

Förstoppning är relativt vanligt hos barn. Vid svår förstoppning som inte ger med sig kan det vara födoämnesallergi som spökar, ofta mjölkallergi. Kolla upp detta hos sjukvården om barnet inte snabbt blir bättre i magen.

Ett ammat barn utan allergier blir i princip inte förstoppad, detta beror främst på att bröstmjölk har en lätt laxerande verkan. Ett ammat barn kan ibland bara bajsa en gång i veckan utan att vara förstoppad. Barn som får enbart ersättning blir däremot rätt ofta förstoppade eller tröga i magen. Detta försöker tillverkarna numer åtgärda genom att tillsätta goda bakterier (probiotika) i ersättningen. Om man har ett barn som är trög i magen/lätt blir förstoppad finns det en del knep att ta till för att underlätta magens arbete utan att behöva ge starkare laxerande.

För små barn som ännu inte börja med fast föda i större mängd är lactipex eller lactulos i liten mängd enkelt att blanda i ersättningen/välling. Jag rekommenderar lactipex över lactulos då lactipex inte sätter smak på samma vis och därför lättare döljs för barnet.

Till lite äldre barn kan man ge hela psylliumfrön i maten (även kallat loppfrön). Blanda de först i lite vatten och låt stå en liten stund. Ett protein i psylliumskalen bildar ett segt slem i kontakt med vattnet som gör att maten och även bajset glider lättare i tarmen och blir mjukare.

Var noga med att barnet får i sig vätska, via bröstmjölk/ersättning eller vatten och att barnet rör sig! Små barn som inte kan krypa/sitta kan man ge lite magmassage och ”cykla” med benen upp mot magen, det hjälper tarmrörelsen. Har barnet en gång blivit förstoppad är det väldigt viktigt att under en period hjälpa barnets mage på traven. Vid förstoppning töjs nämligen ändtarmen vilket gör att när försoppningen släppt är ändtarmen för stor så när ny avföring kommer känner inte barnet snabbt nog att det är dags att bajsa och en ny propp börjar bildas. Har man otur blir det en ond cirkel som tar väldigt lång tid att bli av med, i vissa sällsynta fall (gäller främst vuxna) kan tom en operation bli nödvändig för att komma runt problemet.

Andra klassiska husmorstips vid trög mage är:

* Päron

* Katrinplommon

* Messmör

Även om ett barn bajsar kan denne vara förstoppad, detta märks på att barnet får kämpa med att få ut bajset som sedan visar sig vara löst. I det läget finns det en propp av bajs i magen och löst bajs som ”pressas” runt denna propp och kan komma ut. Barn som äter mat bör ha bajs som bild 4 och 5 nedan. Är bajset som nr 3 kan barnet vara på väg att bli förstoppad, extra vätska kan avhjälpa. Bild 1 och 2 är bajs från ett förstoppat barn (olika faser), bild 6 bajs från ett barn som fått i sig lite för mycket laxerande mat och bild 7 bajs från ett ammat barn/ett barn som fått för mycket laxerande.

poo_scale

Tillfälligt hård mage är inget att oroa sig över, det kan bero på allt möjligt precis som en tillfälligt lös mage. Ny främmande mat tex, för mycket av något osv. Små barn som precis börjat med fast föda blir ofta hårda i magen pga att tarmen fortfarande är lite omogen. Antingen kan man vänta lite med den fasta födan eller ge lite lätt laxerande mat, tex katrinplommon.

Att barn och deras bajs ofta är ett diskussionsämne för föräldrar är dock enkelt att förstå, det är en hel vetenskap 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s