Gina Ford

Gina Ford (Ej att förväxla med Betty Ford) är en brittisk barnmorska som fått lite av en barngurustatus runt om i världen och framförallt i England. Hon har skrivit ett flertal böcker om barn där den mest kända är ”Contented little baby book” . Gina Ford finns inte översatt till svenska idag.

10262

Ginas metod och förhållningssätt kan närmast likna vid en striktare version av Anna Wahlgrens Standardmodellen. Enligt Gina Ford ska barn sova, äta, leka, ha social samvaro och gos på bestämda och väl avskilda ”block”. Hur långa blocken ska vara beror på barnets ålder. Självklart är målet att få ett barn som inte gråter/skriker, sover i egen säng i eget rum hela nätter utan att säga ett knyst och som är ”självständigt”. Metoden innebär bland annat att på bestämd tid lämna barnet ensam i sin säng för att somna. Gina trycker på barnets behov av att själv lugna sig, vilket hon menar ofta innebär att barnet måste få gråta i ensamhet för att barnet använder gråt som ett sätt att lugna sig. Ginas metod är ämnad att använda redan från babyns första dag utanför magen med sömnträning från ungefär 1 månads ålder om det inte gett med sig av att följa schemat från start.

Varje familj sätter sitt eget schema utifrån deras livssituation och sedan skall detta hållas hårt utan  avvikelser. Målet avseende mat är att barnet redan från början skall fokusera sitt ätande mellan kl sju på morgonen och sju på kvällen för att sedan kunna sova sammanhängande under natten så tidigt som möjligt.

Positivt med metoden: Den är väldigt rak och tydlig. Boken upplevs som lättläst och enkel att ta till sig och råden blir lätta att följa.

Kritik: I England har många haft invändningar mot Gina Ford då de menar att hennes synsätt är som att träna djur och inte samspel med en bebis. Gina har inga egna barn vilket också är en del i kritiken för även om hon har utbildning i barnvård vet vi nog alla att det är en helt annan sak att ha hand om sitt eget barn än att träffa någon annans en kort stund nu och då. Min egen kritik ligger framförallt i synen på att det skulle vara ok att låta små barn skrika sig till söms, samt även såklart att amning på schema och att så snabbt som möjligt fasa ut nattamningen är ett säkert kort för att förstöra en kanske efterlängtad amning. Mjölkproduktionen stimuleras som bäst på kvällen/natten så att då tidigt ta bort den amningen försvårar att hålla igång en lagom produktion för sitt barn. Även att amma på schema och inte vid barnets direkta signaler försvårar att hålla igång amningen då det kan bli för få tillfällen av amning. Vissa har en mer effektiv mjölkproduktion än andra där det inte behövs mycket stimulans för att få mycket mjölk men det vanligaste är att mjölken lätt sinar om det ammas på schema och inget på natten.

Är du ändå nyfiken på att läsa mer finns det en del info på Gina Fords hemsida: http://www.contentedbaby.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s