Definitionen av samsovning

När de flesta hör ordet ”samsovning” tänker de direkt på att barnet ska sova i föräldrarnas säng. Detta är iof en form av samsovning men faktiskt inte den enda och heller inte definitionen av samsovning!

Du samsover med ditt barn och du och barnet sover i samma rum!

Att dela rum med barnet till minst 6 månaders ålder är även rekommendationen kring barns sömn. Detta för att risken för PSD (Plötslig spädbarnsdöd) ökar när barnet sover  i eget rum. Exakt varför barn som sover i eget rum tenderar att dö oftare i PSD vet man inte, men teorin är att barnet naturligt ”störs” av sina föräldrar och undermedvetet härmar deras andning och därmed inte ”glömmer bort” att andas i sömnen eller sover så djupt att andningen störs. Vill du inte dela säng med ditt barn kan du alltså samsova ändå genom att låta barnets säng stå kvar i sovrummet, helst nära er egna säng.

En annan form av samsovning är att syskonen delar säng, det är dock inte rekommenderat att låta ett barn yngre än 6 måndare dela säng med ett äldre syskon! Detta för att det äldre syskonet kan riskera att rulla över bebisen utan att vakna.

Ser vi till denna definition av samsoving har de allra flesta föräldrar faktiskt samsovit med sina småttingar i relativt stor omfattning, det är ganska få som lägger sitt barn i eget rum direkt vid hemkomsten från BB. Slutligen: Det finns ingen risk att barnet ”aldrig” kommer vilja ha eget rum/egen säng om ni samsover, säg den 15 åring som frivilligt sover varje natt i föräldrarnas säng 😉 De flesta barn som samsover brukar av fri vilja vilja sova iaf större delen av natten i eget rum från ungefär 4 års ålder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s