Synen på sömn i föräldratidningar

Eftersom barns sömn är ett ständigt hett samtalsämne är det också ständigt återkommande som ämne i allehanda föräldratidningar. Sömnen problematiseras i det oändliga och det är sällan ett barn och dennes sömn bara får vara. Här kommer två exempel från två olika tidningar. Det ena klart bättre än det andra men ja, båda har en del att hämta om man säger så.

Exempel ett är från Vi föräldrar:262139_10151269785115845_2076309558_n

På inte mindre än två ställen på framsidan av denna tidning står det att du kommer kunna få tips på hur barnet ska sova i egen säng. Jättebra kan tyckas för alla de som faktiskt inte vill ha barnet sovande hos sig, men samtidigt blir det en uppmaning till alla de som inte har några egentliga problem med att dela säng med sitt barn. ”Få ditt barn att sova i egen säng” ger mycket mer en bild att normen är att barnet inte ska dela säng med sin/sina föräldrar än tex texten ”Tips till dig som vill få ditt barn att sova i egen säng”. Den meningen blir inte längre än ”Läsarna berättar, få ditt barn att sova i egen säng, så gjorde vi!”. Även det faktum att uppmaningen att få barnet att sova själv står med på två olika ställen på omslaget ger en känsla av att detta är extra viktigt. Hur ofta har man annars med samma rubrik två gånger på ett tidningsomslag?

548816_10151297452951077_1487062517_n

Nästa exempel kommer också från Vi Föräldrar och är i min mening bra mycket mer sympatiskt, men även här finns en del att önska. I synnerhet att det inte lyfts fram något mellanting mellan strikta rutiner och sömnmetoder samt samsovning där barnet somnar i soffan av ren utmattning och sedan bärs in i den gemensamma sängen samtidigt som föräldrarna ska sova. Det finns faktiskt många varianter där emellan och olika saker passar olika barn och familjer bäst. Men några exempel: Det går att ha strikta läggningsrutiner för att barnet mår bäst av det men ändå inte ha barnet sovande i egen säng eller nyttja en sovmetod. Barnet kan somna själv i den gemensamma sängen utan att föräldrarna behöver ligga där också vilket skapar utrymmet för de vuxna att ha lite ”egentid”. Ja som sagt, det finns många varianter och det är inte bara sömnmetoder eller sömnanarki som gäller. Artikeln ovan ser jag dock som ett steg fram mot ett mer lyhört tänk även runt barns sömn!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s