Sluta amma?

Om du vill sluta amma ditt barn finns det två grundläggande sätt att göra det på, vad som passar dig och ditt barn bäst är det dock bara du som vet och det hela får självklart anpassas efter er unika situation.

Grundvariant ett: Du fasar sakta ut amningen. Detta sätt är i regel det sätt som är snällast mot brösten som hinner minska produktionen långsamt. För att fasa ut amningen minskar du på antalet amningstillfällen allt eftersom. Försök att börja med att avsluta nattamningen och behåll amning på morgon och kväll,detta eftersom mjölkproduktionen stimuleras som mest av amning på natten. Ta sedan bort mål efter mål på dagtid tex genom att introducera välling/ersättning eller fast föda. Var beredd på att detta kan vara en jobbig omställning för barnet om denne inte är redo att sluta amma! Låt barnet vara ledsen då, finns där och trösta och tänk på att för barnet är den en speciell trygghet som försvinner tills dess barnet själv finner ett sätt att ersätta det på, tex genom att ligga i famnen och äta från flaska, eller få gosa en stund. Vissa barn kan bli arga över att bröstet inte erbjuds mer, då kan det vara väldigt skönt med lite avlastning dels för dig och dels för barnet som kan få annat att fokusera på.

Det andra grundsättet du kan göra på är att helt enkelt sluta amma helt. Detta kan vara jobbigt för brösten som inte ställt om till en mindre produktion. Ha en mjuk bekväm BH på dig och rejält med amningsinlägg för du kan komma att läcka en hel del mjölk i början. Försök att vänta så länge som möjligt med att ev. pumpa ut mjölk. När/om du får ont och brösten spänner pumpar du ut precis så mycket mjölk som behövs för att lätta på trycket så det slutar vara obehagligt. På ungefär 3-4 dagar kommer mjölkproduktionen gå ner rejält och du kommer inte behöva pumpa mer eller väldigt väldigt sällan. Det är väldigt svårt att förutspå hur barnet reagerar. Vissa barn blir  väldigt ledsna över det plötsliga amningsavslutet medan andra försöker amma 1-3 gånger och sen accepterar att brösten inte är tillgängliga mer. Om barnet blir mycket ledsen försök att få avlastnign så barnet kan få annat att tänka på än den uteblivna amningen och du en chans att pausa.

 

Viktigt att tänka på: Om du försöker sluta för någon annans skull och ditt barn inte är redo kommer det vara svårt att lyckas! Det är svårt att stå emot ett ledset barn om du inte är helt säker på att du inte vill amma mer. Se till att bestämma dig för att DU inte vill mer, börjar du vela och tillåter amning ibland och ibland inte blir det väldigt förvirrande för barnet som inte vet vad som gäller. Detta gäller både för bebisar som trilskas med flaskan och lite äldre barn som inte vill släppa amningen riktigt ännu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s