Rekommendationerna kring matintroduktion

Rekommendationen från Livsmedelsverket (SLV) samt från WHO (World health organisation) är att introducera mat vid 6 månaders ålder. SLV skriver även att från 4 månaders ålder kan man ge så kallade smaksensationer ifall barnet verkar väldigt intreserad av mat. En smaksensation ska inte vara större än ett kryddmått i mängd, det rör sig alltså om väldigt små mängder och inga smakportioner!

Orsaken till att det bör vänta med introduceringen är att barnets mage behöver tid på sig att mogna. Barn som får mat tidigt får oftare problem med magen än barn som får vänta till efter 6 månader. Barn som ges fast föda innnan fyra månader är betydligt oftare överviktiga senare i livet än barn som fått vänta med fast föda. Det finns även forskning som tyder på att barn som fått tidig introduktion av fast föda drabbas av fler födoämnesallergier, detta är dock inte helt verifierat så ta det för vad det är.

På vissa BVC har man börjat prata om att introducera gluten vid 4 månader, detta beror på att det finns starka rön som visar att glutenintroduktion i skydd av amning/ersättning minskar risken för glutenintolerans. För barnet är det dock bättre om du väntar till 6 månader och helt enkelt fortsätter ge ersättning/bröstmjölk tills dess barnet är van vid produkter med gluten i istället för att introducera mat tidigt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s