Nappar, gosedjur och andra tröstobjekt

Många barn använder olika former av objekt när de ska sova för att få lite extra trygghet, det kan vara en napp, ett speciellt (eller flera speciella) gosedjur eller kanske en snuttefilt eller den egna tummen. Många gånger tycker de vuxna att detta är väldigt sött i en början men dessa objekt blir snabbt problematiserade. Är det då någon egentlig fara för barnet med dessa objekt? Måste vi verkligen så snabbt som möjligt lära barnen av med dem? Svar nej.

Det är tvärt om viktigt att komma ihåg att dessa objekt fyller en väldigt viktig funktion för barnet! Trygghet! Genom att ha sitt objekt kan barnet lättare finna trygghet och tröst i sig själv. Det hjälper barnet att våga mer och i slutändan bli mer självständig. Objektet skall dock aldrig nyttjas som eller ses som ett alternativ till föräldrarna! Att ge barnet en nalle och lämna barnet själv i sin säng tex är inte ok om barnet visar ett denne inte vill vara ensam! Om lyhördhet mellan barn och förälder råder är dock dessa objekt positiva. I synnerhet mjukdjuren som utöver trygghet även ger barnet en vän att testa sina känslor på och bearbeta händelser som barnet funderar runt.

 

Äldre barn som plötsligt vill ha napp?

Ibland kan ett barn som aldrig tidigare varit intresserad av nappar eller av gosedjur plötsligt vilja ha detta. Det kan bli att barnet absolut ska ha en napp och försöker sno nappar av andra barn i närheten och nästan vägrar släppa sin napp och hen får en. Eller så kan det blir ett gosedjur eller snutte som plötsligt ska med över allt. För många blir detta ett tecken på ”svaghet” hos barnet, att barnet tar ett eller flera steg bakåt i utvecklingen och blir bebis igen. Jag vill här belysa att ni faktiskt bör se en sådan här händelse som något bra och inte något negativt ifall det inte finns orsak till oro! Att barnet blir fäst vid ett objekt som tidigare varit ointressant betyder bara att barnet gör sig redo för att våga bli mer självgående och självständig! Ofta kommer dessa infall när barnet är ca 2-3 år och barnet vill helt enkelt klara sig själv mer men vågar inte riktigt ännu varav ett övergångsobjekt ger barnet den trygghet hen behöver för att träna sig på att klara sig själv. Detta är ju såklart något bra! Låt barnet ha sina saker även om det kan kännas som att barnet blir en bebis igen, skulle barnet dock börja drömma mycket mardrömmar och/eller visa tecken på att något inte är bra kan införskaffandet av ett objekt vara ett tecken på att något är fel. Då kan ett samtal till BUP för råd vara på sin plats men försök först att själv luska ut vad som kan orsaka barnets osäkerhet, ofta är det något ganska enkelt som tex ett nytt barn på förskolan som barnet inte är trygg med, byte av pedagog, flytt eller liknande. Oavsett vad som ligger bakom det hela, låt barnet behålla sitt objekt! Tids nog kommer barnet släppa det igen när hen är redo att klara sig utan och har funnit sin trygghet inom sig själv!

 

sleeping-child-1349507796wIY

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s