Födoämnesallergi

Ibland får barn födoämnesallergier. Nästan allt som mamman äter går över i bröstmjölken vilket gör att barnet reagerar på ämnen från mat utan att själv ha ätit det. De vanligaste allergierna hos ammade spädbarn är allergi för komjölkprotein (ej att förväxlas med laktosintolerans!), ägg och fisk. Om ens barn visar sig vara allergisk kan man som mamma välja att antigen själv helt sluta äta det som barnet inte tål, tex utesluta allt som innehåller mjölk om barnet är allergisk mot mjölkprotein eller så kan mamman avsluta amningen och istället ge barnet ersättning. Ett barn kan även få en tillfällig kortvarig reaktion om mamman ätit mycket av något, detta skall inte förväxlas med en regelrätt allergi! Det är tex vanligt att barn reagerar om mamman ätit mycket choklad eller jordgubbar utan att barnet har utvecklat en allergi för detta. Barn som får ersättning kan också drabbas av allergi, då är det i princip uteslutande allergi för mjölkprotein. För mjölkproteinallergiska barn finns det flera olika ersättningar som vanligen fås via livsmedelshänvisning för att inte bli allt för dyrt i inköp. De vanligaste ersättningarna är baserade på komjölk där proteinet slagits sönder så att barnet inte ska reagera på det, för de riktigt känsliga finns även ersättning baserad på soja.

Om du misstänker att ditt barn har en allergi kontakta vården för en utredning! Tecken på allergi är (barnet kan ha ett eller flera symtom):

*Gasig och spänd mage varje dag.

*Slemmigt bajs med konstig färg/doft som är väldigt löst och kan vara skummigt alternativt långvarig förstoppning.

*Barnet kan vara väldigt orolig, ha svårt att komma till ro, svårt att sova, vrider och vänder på sig och mycket missnöjd.

*Kliande röda utslag över kroppen, kan även bilda små små blåsor på toppen av utslagen. Utslagen kan bli väldigt utbredda och irriterade.

*Barnet går inte upp i vikt trots bra matintag

*Barnet har svårt för att äta.

Symtomen ovan behöver inte nödvändigtvis vara symtom på just allergi, det kan självklart ligga annat bakom, men tveka inte att söka vård, det är enkelt att kolla allergier.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s