Flaskmatning och olika varianter av tillmatning

Ibland blir det inte som man tänkt sig med amningen eller så ville man helt enkelt inte amma sitt barn alls och det är helt ok. När barnet inte ammas eller om barnet behöver extra tillskott för att enbart amning inte räcker till finns det speciell ersättning utformad för att efterlikna bröstmjölk. Ersättning är ett fullgott alternativ till bröstmjölken och ger barnet allt denne behöver under de första 6 månaderna i livet. Det går även utmärkt att flaskmata ett barn med utpumpad bröstmjölk. Många som hör ”flaskmatning” tänker antagligen automatiskt att mamman inte ammar och att barnet får ersättning. Detta stämmer inte, du kan amma och flaskmata i olika stor utsträckning beroende på vad du själv känner för och vad ditt barn tillåter (många barn ratar bröstet efter att ha introducerats för flaska), allt från att ge en flaska om dagen bara till att i huvudsak ge flaska och amma bara nån enstaka gång.

När barnet ska få ersättning eller utpumpad mjölk finns det flera alternativ för att ge den till barnet. Det allra vanligaste är att barnet får mat ur nappflaska men för mammor som inte vill riskera att konkurrera med amningen går det att istället ge ersättning ur en speciell kopp eller med en sked för ersättning. Det finns även ett speciellt tillmatningsset som man fäster på bröstet, denna är speciellt bra för barn som är för trötta för att orka suga ordentligt på bröstet men där man ändå vill stimulera amningen genom att ha barnet vid bröstet så mycket som möjligt. Du kan finna information om tillmatningsset eller speciella skedar och nappar på Medelas hemsida www.medela.com/SE/sv.html

Nappflaskor som är bra för att mata med finns i en hel uppsjö, de två märken som brukar vara lättast att finna i Mam eller Bambino som säljs i de flesta matvarubutiker. Andra vanliga märken är Philips Avent, Tommee Tippee, DrBrown, Chicco och Disney. Vilken flaska som passar just ditt barn är svårt att veta i förväg, ofta får man testa ett par olika för att finna rätt. Vill du flaskmata med bröstmjölk  har Medela en speciell flaska som heter Calma som är särskilt utvecklad för bröstmjölk (men fungerar även för ersättning). Det finns lite olika ersättningar på marknaden idag, de två sorter som är absolut lättast att finna är Nestlés NAN och Sempers ersättning. Hipp har släppt en ny ekologisk ersättning som finns i en del matvarubutiker men den är fortfarande ganska svår att få tag i. Det finns även ersättning för barn med speciella behov (allergier, refluxproblem eller prematurer).

Ersättningen köps vanligen i pulverform, pulvret blandas sedan med varmt vatten, ca 70 grader. Det är viktigt att vattnet inte är helt nykokt för då kan värdefulla näringsämnen i ersättningen förstöras, samtidigt ska vattnet inte vara svalare än 70 grader eftersom pulvret inte är helt sterilt och ev. bakterier behöver dödas. Det är inte rekommenderat att tillaga ersättning i förväg utan blanda den mängd du vill ha precis när barnet ska äta och kasta det som blir över. Vill du ändå blanda i förväg så ska ersättningen inte förvaras längre tid än 6 timmar i kylskåp på grund av bakterietillväxten. Vill man slippa plocka med sig termosar med vatten på resor finns det färdigblandad ersättning att köpa på tetra som kan värmas i micro.

Många barn blir gasiga eller lite förstoppade i början när de får ersättning, detta kan man hjälpa genom att ge lite magdroppar som finns att köpa på apoteket. Att massera barnets mage för att hjälpa fisarna att komma ut brukar också vara väldigt bra, det finns även en ”pysventil” att köpa ifall barnet har riktigt svårt att få ur sig gaser. Den heter Whindi och finns att köpa på bland annat barnens hus.

Om du ger ersättning direkt vid födseln tänk på att barnets mage är väldigt liten! Ca 10 ml ersättning räcker per matningstillfälle under de första dagarna. Precis som vid amning är det bästa för barnet att få mat vid tecken på hunger och att du slutar ge mat så fort barnet visar tecken på att vara mätt, truga aldrig! För att undvika gaser och magknip hos barn som äter från flaska bör det göras avbrott i matningen med jämna mellanrum för att rapa barnet och sen fortsätta matstunden. För lite extra mys och närhet som stärker banden mellan barn och förälder sitt gärna hud mot hud med barnet. För barnets skull så håll det gärna till att vara bara mamma och partner som ger barnet flaskan i början, barnet kommer ha gott om tid att knyta an till släkt och vänner senare, första tiden är för föräldrarna!

Ta det lugnt och finn frid med ditt barn, stressa inte under mattillfällena utan se till att få tid att sitta i lugn och ro, har ni syskon till bebisen försök få avlastning i början.

Mer information om flaskmatning kan du finna på www.attflaskmata.se

Information om hur ersättning skall tillagas och förvaras finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s