Baby lead weaning (BLW)

BLW är ett sätt att introducera mat för ditt barn genom plockmat istället för puréer. Barnet får själv ta kontrollen över sin mat från första stunden och träna både mun och fingermotoriken genom att själv försöka plocka i sig maten istället för att matas med mosad mat.

BLW är en matningstradition som är och har varit väldigt stor i USA, i Sverige har det helt enkelt kallats för ”plockmat” men än så länge inte varit någon jätteutbredd variant för matintroduktion.

En av de smidigare sakerna med BLW är att du slipper fundera på matlagning för din bebis, han eller hon äter helt enkelt sin plockmat som är enkel att tillaga eller samma mat som dig/resten av familjen. BLW är en långsam metod, föräldrar som låtit sina barn introduceras till fast föda via BLW brukar berätta om hur märkligt det ibland känts att deras barn på en måltig plockar i sig ett par ärtor och en makaron när andra barn glufsat i sig en hel barnmatsburk och fruktmos. Även om det ofta tar lite längre tid för ett BLW-barn att komma upp i större mängder mat då motoriken måste tränas brukar det inte vara någon skillnad i matmängd vid ca 1-2 års ålder. De skillnader som ändå kan vara är helt individuella.

4269-23448

Så, vad är då plockmat? Plockmat är mat som barnet själv kan pilla med eller hålla i handen. Nedan följer lite exempel på enkel bra plockmat att låta barnet börja med:

*Kokt majs.

*Större bitar av kokt potatis

*Stavar av gurka, kokt morot eller kokta buketter av blomkål eller broccoli

*Makaroner i alla former (även bra för att sakta introducera gluten i barnets kost)

*Mjuka bitar av smörgås med varierade pålägg tex mjukost, leverpastej m.m.

*Kokta ärtor (suveränt för att träna finmotoriken på samma gång!)

* Majsbågar

*Mjuka frukter och bär tex hallon och banan.

Även om barnet inte har några tänder brukar de klara av mjuk mat på detta sättet galant genom att mosa maten mot gommen. Det ovan är bara exempel, prova dig fram vad barnet verkar klara av. När första tänderna kommer kan man utöka maten med lite svårare saker som tex:

*Kokt kött, fisk eller kyckling.

*Hela bitar av äpple, päron eller annan lite hårdare frukt.

Från ungefär 8 månader (eller när barnet verkar redo) är det lämpligt att ge av sin egen mat till barnet. Om man är rolig att barnet inte äter tillräckligt så kan man försöka pilla in lite mat med en sked samtidigt som barnet plockar själv. Viktigt dock att aldrig någonsin försöka tvinga in mat i barnets mun! Gapar inte barnet frivilligt får du låta det vara.

Vad gäller att ge av din egen mat till barnet är det enda du behöver tänka på att barnet inte ska få i sig för mycket salt, dvs salta inte maten!  Salt som finns naturlig i maten är däremot ingen fara men undvik gärna salta matvaror som korv tills barnet är närmare ett år. Barnet ska heller inte äta honung eller nitrit rik mat som mangold innan ett års ålder. Undvik mjölk som måltidsdryck eftersom det stör upptaget av järn, använd ost eller mjölk i mat för att tillgodose behovet av kalcium.

I övrigt är det bara att testa sig fram och låta barnet prova på allt, även sådant du tror att barnet inte kommer gilla, du kan bli förvånad! Ha lugna avstressade måltider i den mån det går, matsstunder med BLW kan ta lång tid, det är inte ovanligt med sittningar på 30-40 minuter per måltid medan barnet smakar, plockar och undersöker med alla sinnen. Det mest negativa med BLW är just tiden som blir, men å andra sidan är det riktigt kul att se på när barnet upptäcker sin mat. BLW är ett fantastiskt sätt att introducera sitt barn för fast föda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s