Att introducera fast föda.

Vid ca 6 månaders ålder är det dags att börja introducera fast föda. Ibland kan BVC vara väldigt ivriga om att barnet fort ska börja äta fulla portioner mat. Ignorera dett om så skulle vara fallet! Amning eller ersättning ger en bra grund för barnets näringsbehov så det finns absolut ingen orsak till stress eller oro. Låt barnet upptäcka maten i sin egen takt, då läggs grunden för att få ett matglatt barn. Stress och tvång vid matbordet för att få i barnet ”rätt” mängder mat skapar en onödig maktsituation och kan göra att barnet vägrar att äta.

Barn som själva får styra sin matintroduktion kan vara lite små i maten i en början men de kommer igång de också i sinom tid. Andra barn blir istället storätare från början, inget är mer rätt än det andra, se till ditt barn för varje barn är unikt. Försök aldrig att truga i ditt barn mat, för att få ett barn med sunda matvanor som vuxen är det viktigt att barnet redan från start lär sig att lyssna till och respektera sina känslor av hunger och mättnad. Om du är säker på att barnet inte är mätt på riktigt, avvakta lite och se om barnet inte själv vill smaka mer på maten eller ge bröstet/flaska efterpå.

Tänk på att varje ny smak är något stort för ditt lilla barn, det är tröttande att prova nya smaker, känna nya konsistenser och att träna motoriken för att klara av att plocka mat med händerna eller hantera en sked. Således kan barnet helt enkelt bli för trött för att orka fortsätta fast det inte hamnat mycket mat i magen. Låt det vara så, övning ger färdighet och snart kommer mer mat finna mun och mage än fastna på händer och ansikte 🙂

När första portionen mat ska serveras välj något milt. Pumpa, potatis, sötpotatis eller majs brukar vara lämpliga att börja med. Tänk bara på att potatis och majs kan vara lite stoppande så ha uppsikt över om ditt barn blir hård i magen! Vissa barn tycker inte om smaklös mat så då kan det vara bra att krydda maten lite, potatis med dill i är en höjdare för många barn. Det är ingen fara att krydda  maten alls, var bara försiktig med saltet. Den första smakportionens storlek bör inte vara större än en tesked, även om barnet visar intresse av att vilja ha mer är det bra att avvakta så du ser hur magen klarar det hela eller om barnet reagerar på maten på annat vis.  Se i menyn till vänster kring ur mat kan introduceras via plockmat eller puréer eller varför inte en kombination?

Värt att tänka på i övrigt är att många barn planar ut lite på vikten när fast föda börjar introduceras, detta är en kombination av att barnet ofta blir rörligare under denna tid (lär sig krypa och sedan gå) samt att barnet får i sig lite mindre näring under en övergångsperiod. Även om barnet till synes äter rätt stora mängder fast föda fort är det inte säkert att barnets mage klarar att ta upp all näring ur maten. Såvida inte barnet tappar väldigt mycket i vikt eller slutar växa på längden finns dock ingen orsak till oro, se till barnets allmäntillstånd istället. Är barnet piggt, utforskande och utvecklas normalt så är allt som det ska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s