Att amma en nyfödd

Amning är det naturliga sättet att föda upp ett nyfött barn på. Alla blivande föräldrar har fått höra mängder om amning, hur det är, hur man gör och hur man hanterar problem. Tyvärr är informationen om amning ofta undermålig och stämmer föga med verkligheten/innehåller stora faktafel så här kommer ännu mer information om amning av nyfödda:

Ett helt nyfött barn börjar i regel söka efter bröstet redan inom en halvtimme från födseln. Barnet har ett nästan pickande rörelsemönster i jakten på bröstet. I början är det för de flesta riktigt svårt att få till amningen, i synnerhet första gången man får ett barn. Barnet kan inte amma av sig själv utan måste lära sig, instinkten att amma finns men hur det ska gå till är en inlärningsprocess. Många nyblivna mammor har fått höra att de bara ska låta barnet hållas och amma amma amma så kommer det gå av sig självt. Det är helt enkelt inte sant men barnet lär sig fort och det brukar inte behövas många tillfällen innan barnet börjar få grepp på hur det ska gå till som för att få ut mjölk.

I början är det extremt viktigt att ha koll på taget, om barnet inte har rätt tag kan det dels leda till sår och smärta för mamman men även till att barnet får i sig för mycket luft och för lite mat och att det drar ut på tiden innan mjölken kommer igång. Har barnet rätt tag ska hakan ligga mot bröstet, näsan vara fri och barnet ha ett stort tag om bröstvårtan så att bröstet kommer långt bak i barnets mun.

I början behöver barnet amma väldigt ofta, det kan kännas som att man ammar dygnet runt. Detta fyller flera funktioner, den viktigaste är att stimulera igång mjölkproduktionen men även att ge sammandragningar i mammans livmoder som hjälper till att stöta ut den kvarvarande slemhinnan ur livmodern samt att utsöndra hormoner som hjälper mamman att knyta an till sitt barn.

För att få en så bra start som möjligt är det viktigt att ta det lugnt! Ge amningen tid, har du syskon till barnet kräv att få avlastning så att du och det nya barnet får tid för er själva. Stress är en av de absolut största orsakerna till att amningen strular i starten och det blir lätt en ond cirkel. Ta ett djupt andetag, vila, drick mycket vätska och be folk flyga och fara om de inte vill ge dig det lugn du behöver. Får du problem som tveka inte att be om hjälp!

Läs mer på amningshjälpens hemsida: www.amningshjalpen.se eller sök på amningshjälpen på Facebook ifall du vill ställa direkta frågor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s