Sömn på dagen och på natten

Hur barnet sover på dagen påverkar logiskt även hur barnet sover om natten. Har barnet stora problem med nattsömnen är det guld värt att under en vecka eller två föra en sömndagbok och anteckna hur barnet sover, vad barnet ätit under veckan och hur barnets nattsömn påverkats. På detta vis kan det gå att finna ett mönster kring hur barnet sover samt räkna ihop hur många timmars sömn barnet får. Jag har tidigare skrivit här om ungefär hur många timmar sömn ett barn behöver i olika åldrar. Får barnet alldeles för lite sömn behövs det åtgärdas så snabbt som möjligt, får barnet bra med sömn men hackigt går det att ta lite längre tid på sig att sakta ändra om barnets sömnrutin.

 

Några av de vanligaste orsakerna till att ett barns dagssömn stör nattsömnen är:

* För sen sista vila och för lång. Försök ha sista vilan så barnet vaknar absolut senast kl tre på eftermiddagen. Ha helst inte längre än 2 timmars vila på eftermiddagen för barn äldre än 6-8 månader.

* För många sovstunder på dagen. Försök begränsa dem. För ett barn på ett år räcker det generellt med 1-2 vilor under dagen, en lite kortare på förmiddagen och en lite längre efter lunch. Vissa barn kan dock sluta sova helt redan vid ett år, men de flesta behöver sova på eftermiddagen upp till ca 3 års ålder, vissa ännu längre.

* För lite sömn under dagen. Ett barn som sover för lite blir övertrött och har svårt att komma till ro och sova även under natten.

Hur ser man lättast skillnad på om barnet sover för mycket eller för lite på dagen? Först av allt, kontrollera totala antalet timmar barnet sover och hur de är fördelade under dygnet. Verkar barnet sova mest på dagen och minst på natten samt är svårsövd för att hen bökar runt i sängen och helt enkelt inte verkar speciellt trött. Ja då sover barnet antagligen det denne behöver under dagen och vill vara vaken på natten. Om barnet får ungefär rätt mängd sömn över dygnet men sover den mesta av detta på dagen är det också ett tecken på att barnet helt enkelt sover för mycket på dagen.

Om barnet knappt verkar sova alls på dagen och ändå inte sover på natten är barnet troligen övertrött och då gäller det att få barnet att sova mer även på dagen. Oftast är ju detta lättare sagt än gjort. Många barn som har svårt att sova om dagen är barn med stort socialt behov, de vill helt enkelt inte sova för att de är rädda för att missa något kul. Dessa barn sover bäst om man ser till att få det så lugnt som möjligt runt dem, gärna i ett nedsläckt rum utan ljud eller annat som kan störa. Har du redan syskon till barnet blir det svårare att få det tillräckligt lugnt men här kan det hjälpa att tex bära barnet i sjal/sele på ryggen så barnet känner sig ”med” eller vagga barnet i sin vagn vilket också skapar en känsla av att vara med om det som händer. Exakt vad som fungerar på just ditt barn är som vanligt individuellt och det gäller att prova sig fram. Dock inte för snabbt! Många täta byten i rutiner tenderar att göra barnet förvirrad och orolig istället för att lugna ner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s