Utvecklingsfaser

Utveckling har jag skrivit om en gång förut, tyvärr råkade det inlägget raderas så gör nu ett nytt lite reviderat inlägg om detta.

Ett barns utveckling är aldrig spikrak utan går som en trappa. I omgångar kan det verka som inte mycket händer och plötsligt tar barnet ett jätteskutt. När det är stilla på ytan händer ofta massor inne i det lilla barnet och detta påverkar ofta sömnen. Efter en sådan fas kommer vanligen ett synligt språng i barnets utveckling ibland fysiskt, ibland psykiskt/verbalt och ibland båda delarna samtidigt.
De flesta barn följer nästan som en ”mall” över när dessa hopp kommer och när sömnen därför kan bli påverkad. Vid dessa månader brukar barnet ha en fas, om ditt barn börjar sova sämre vid någon av dessa åldrar är det med största sannolikhet övergående. Fortsätt med samma vanor som vanligt så bör sömnen återgå till det som är normalt för ditt barn.

* Ca 5 veckor gammal. Barnet kan börja fokusera blicken och blir mer medveten om sin omgivning. Mycket pågår rent psykiskt för det lilla barnet men även motoriskt.

* Ca 8 veckor gammal. Barnet börjar få en första förmåga att känna igen mönster, detta är viktigt för fortsatt inlärning. I början handlar det om väldigt små saker, som att det lönar sig att skrika för uppmärksamhet, att ett leende ger mys och leenden tillbaka m.m. I början handlar det dock i första hand om reflexmässigt beteende och inte aktivt styrt beteende, sen övergår det allt mer till att vara viljestyrt. Första tecknen på viljestyrt handlande är barnets försök att vifta till föremål i dess närhet.

* Ca 3 månader. Barnets motorik börjar sakta bli mer kontrollerad och mjuk och barnet gör mer och mer aktiva försök att greppa eller få fatt i saker hen ser.
* Ca 5 månader. Barnet kan känna igen vanor och för många barn är detta en stor trygghet. Det kan tex vara väldigt bra att redan tidigt ha fasta vanor för sömnen, vid denna ålder kan barnet känna igen dem, finna trygghet i dem och därmed sova bättre.

* Ca 6.5 månader. Barnet börjar bli mer öppet social (bebisar är sociala varelser av naturen redan från start men barnets sociala nätverk vidgas, tex ökat intresse i andra barn) samtidigt som hen blir mer rörlig, försöker krypa eller har redan lärt sig det, försöker ställa sig upp mot möbler osv. Här kommer ofta en ålder då barnet kan bli otroligt upprörd ifall mamma/pappa lämnar rummet eftersom hen fortfarande inte har förmågan att följa efter. Detta kan känna som en liten mini-trots ålder med mycket ilska från lilla barnet som vill mycket men inte klarar ens i närheten av allt hen vill.

* Ca 9 månader. Barnet börjar kategorisera sin omvärld och är medveten om att vissa människor, saker, djur m.m. hör ihop i grupper. Om du tittar på ditt barn ser du hur hen gärna pillar med grejer långa stunder, plockar upp och studerar ingående. Ungefär här (Vid ca 8-9 månader) har barnet även en rejäl separationsfas då barnet nu är mer medveten om att föräldrarna kan försvinna och att världen är stor.

* Ca 11.5 månad. Barnet börjar tänka i flera led, hen kan se att för att göra en speciell sak krävs att göra andra saker först. Tex att hämta en pall för att ställa sig på för att nå ett speciellt föremål (om barnet lärt sig att gå).

* Ca 14 månader. Barnet ”programmerar” sin omgivning. Ett ”program” betyder att barnet kan lägga märke till olika händelser och hur de hänger ihop, tex att efter matlagning är det dags att äta, för att bada måste det tappas vatten i badkaret och leksaker plockas fram. Utifrån dessa program kan barnet sedan välja att handla på olika vis. Inte allt för sällan testar barnet även om programmen får samma utfall varje gång eller ej. Det kan kännas som att barnet aldrig vill göra som man som förälder önskar.

* ca 16 månader. Barnet varierar program för olika situationer och försöker nu även testa olika vägar för att få sin vilja igenom.

* Ca 19 månader. Barnet har nu en insikt i att hen kan styra sina känslor och att världen är uppbyggd runt ”system” att anpassa sig till.

 

Det kan verka som att hela första 1.5 året i barnets liv bara är utvecklingsfas efter utvecklingsfas, värt att tänka på för att lätta upp det hela är att det är övergående, och barnet måste inte påverkas varje gång. Det är dessutom en fantastisk resa att se sitt barns utveckling!

 

Mer läsning och underlaget till denna text finner du på:

http://www.thewonderweeks.com/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s