Refluxproblem aka ”kräkbebis”

Ett lite dolt problem som drabbar en del barn är så kallad reflux. Reflux beror på att barnets magmun inte sluter tätt som dem ska så att magsyra kan ta sig upp i matstrupen samt gör att barnet lätt kräks efter måltid då magmunnen inte förhindrar att maten åker upp.  Reflux kan sitta i för hela livet och är det riktigt illa kan det behövas läkarbehandling och ev. operation för att göra livet enklare, men detta är inte så vanligt. Ungefär hälften av alla barn drabbas av reflux som nyfödda men bara ett fåtal får verkliga bekymmer av det och av dessa är det ännu färre som har kvar problemen efter ett års ålder.

Reflux känns igen på följande sätt:

*Barnet spyr efter i princip varje måltid, både små och stora mängder, men även mellan måltiderna.

*Barnet kräks vid ansträngning (väldigt vanligt att refluxproblem blir värre under en period när barnet lär sig krypa tex) där magen påverkas. Refluxbarn har ofta svårt för att ligga på mage eftersom de spyr.

* Barnet har svårt att sova och kan kräkas i sömnen.

*Barnet spyr väldigt lätt vid hosta.

* Barnet får ofta hicka och/eller hostar efter måltider eller i sömnen.

Reflux stör barnets sömn på så vis att barnet när denne ligger ner hamnar i en possition där magsyran tar sig uppåt i matstrupen vilket resulterar i en rejäl halsbränna. Refluxbarn sover oftast bara korta stunder (sen kommer halsbrännan) åt gången och de gånger de sover längre är om de sover i mer upprätt läge, tex i famnen på en förälder.

För att försöka förbättra barnets sömn kan du testa att låta barnet sova på en stor kudde. Köp en mjuk kudde för vuxna modell större så att kudden täcker från midjan/svanken på barnet och upp. Detta gör att barnet halvligger i sängen och magsyran kan då inte ta sig upp i matstrupen och ge halsbränna. Kuddens storlek förhindrar även att barnet kan rulla av kudden allt för enkelt eller dra den över sig varav den inte utgör en kvävningsrisk.

Om det inte skulle fungera är nästa alternativ att prova höja huvudändan på sängen rejält så att barnet får sova i en ”uppförsbacke”. Om det ändå inte blir bättre är det tyvärr nästan bara att stå ut. BVC brukar gärna ge rådet att börja med fast föda för att avhjälpa problemen men det finns ingen direkt bevisning för att detta verkligen fungerar, det är lite 50-50 chansning. Har barnet problem så ge det ett försök, prova en mild gröt tex från 4 månader.
Om ditt barn spyr efter måltid mins fem gånger om dagen, är kinkig efter måltider och/eller kräks regelbundet utan synbar orsak och har problem med hosta kan det vara lämpligt att prata med vården om möjlig hjälp.

Källa:

BabyCenter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s