Mer om samsovning och säker samsovning

På förekommen anledning kommer här ytterligare ett inlägg om vad säker samsovning innebär.

Det forskas mycket kring barn som dör i sömnen, av PSD (plötslig spädbarnsdöd) eller andra sömnrelaterade orsaker, tex kvävning av ett täcke. Denna forskning går i regel till som så att forskningsteamet kollar fakta runt barn som dött i sömnen och omständigheterna runt det. Sov barnet i egen säng, med syskon, i samma rum som föräldrarna, i samma säng som föräldrarna. på mage? osv. Utifrån detta har man sätt att strax under hälften av alla barn som dött har sovit i sin egen säng, strax över hälften har samsovit på något vis. Här kommer dock det viktiga: Inga barn vars föräldrar samsovit säkert har funnits döda! De barn som dött under samsovning har haft föräldrar som av en eller annan orsak inte samsovit säkert. De risker som finns iom. samsovningen är tämligen enkla att ta sig runt. I USA rekommenderar barnläkarförbundet att inga föräldrar alls ska sova i samma säng som sitt nyfödda barn utan barnet ska sova i egen säng i föräldrarnas rum. De erkänner iof att de inte har något bevis för att säker samsovning utgör en risk för barnet, men för att vara på den säkra sidan avråder de ifrån det ändå. Vika risker är det då som forskningen har visat med samsovning? Jo dessa:

* Föräldern rullar över barnet som kvävs

* Barnet blir klämt mellan säng och vägg eller vägg och förälder och kvävs

* Barnet blir strypt av något i sängen

* Barnet blir kvävt av förälderns tunga tjocka täcke

* Barnet blir för varmt

* Barnet kläms och kvävs av storasyskon eller husdjur

* Föräldrarna har av rädsla för att ha barnet i sin säng satt sig i en fåtölj/stol eller lagt sig på soffa/futon eller dyl istället för i sängen och där somnat varav det lilla barnet fallit i golvet och skadats så illa att det dött, alt kvävts av att föräldern rullat över barnet.

Samtliga av dessa risker går ju enkelt att undvika, så för att samsova säkert är det bara att:

* Aldrig samsova om du är påverkad av alkohol, medicin som gör dig trött, droger eller rejäl sömnbrist eftersom risken finns att inte vakna om du rullar över ditt barn.

* Inte samsova om du röker eftersom din utandningsluft innehåller gifter från cigarretten som är bevisat att öka risken för PSD.

* Aldrig tillåta att husdjur eller storasyskon sover tillsammans med bebisen i sängen!

* Ha barnet placerat i sängen så att denne varken kan falla ur sängen eller klämmas mot en vägg. Vanligaste platsen brukar vara i mitten av sängen med en eller båda föräldrarna på var sida.

* Inte använda tjocka tunga täcken! Om du är frusen av dig så skaffa en varm pyjamas istället. Ge barnet en egen filt så att ni inte delar då det ökar risken att ditt täcke hamnar över barnets ansikte. Se till att sovrumet är svalt så barnet inte blir för varmt. Den bästa filten för en nyfödd är en gallerfilt eftersom den är så pass luftig att barnet inte kan kvävas av den.

* Sov aldrig tillsammans i en vattensäng eller säng mjuk nog att riskera att du eller din ev. partner av misstag rullar mot barnet eller barnet rullar in under er.

* Sov aldrig med barnet i en soffa eller fåtölj av något slag när barnet är liten!

* Se till att inte använda kläder på dig eller barnet som har snören barnet av misstag kan trassla in sig i och kvävas av.

* Ha barnet sovandes på rygg. En av de vanligare orsakerna till PSD vid samsovning är att föräldrarna låtit barnet sova på mage och samsovit för att de trott att de då ska kunna ha bättre koll på barnet än om barnet sovit i egen säng. En falsk trygghet!

Barn yngre än tre månader har visats ha en högre risk att dö av PSD eller sömnrelaterad orsak vid samsovning än äldre barn. Detta beror troligen på att äldre barn är starkare och lättare kan göra motstånd om de tex av misstag hamnar under föräldern. Risken att en nykter, normalt sovande förälder rullar över sitt barn utan att vakna är dock i det närmaste obefintligt. Vet man med sig att man sover väldigt tungt bör man dock överväga om det vore bättre att ha barnet sovandes i egen säng, vill man ha närheten av samsovning ändå kan man ställa barnets spjälsäng som ”sidovagn” till föräldrarnas säng.

Följer man dessa riktlinjer finns det INGA påvisade risker med samsovning. Tvärt om har man sett att kulturer där normen är säker samsovning med barnet sovandes på rygg har osedvanligt låga siffror av PSD eller sömnrelaterad död. Så vill du sova med ditt barn kan du göra det utan dåligt samvete om du ser till att samsova säkert.

Annonser

2 tankar om “Mer om samsovning och säker samsovning

  1. […] kan du läsa mer om säker samsovning: – Sömn för barn: Mer om samsovning och säker samsovning – AP och vidare: Skäl att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s