Baby Whisperer

Baby whisperer är en metod skapad av Tracy Hogg och ansedd som en av de mjukare metoderna för att få små barn att sova på natten. Metoden kan snarare ses som en medelmetod, inte superhård men heller inte den mjukaste. Metoden är inte till för dig om trivs med att samsova då samsovning inte är ”tillåtet” i denna metod. Detta är alltså en metod för dig som vill att ditt barn ska sova gott i sin egen säng utan att behöva lämnas ensam att gråta.  Baby whisperer finns i ett flertal olika böcker dock enbart på engelska (går bland annat att köpa via Adlibris). Metoden bygger på ett tänk som författaren kallar för E.A.S.Y vilket står för Eat- Activity-Sleep – You time. Metodens bas är att det skall sättas upp en fast rutin för mat och sömn för barnet (mat ca var 3:e eller 4:e timme beroende på ålder) som skall hållas varje dag. Inför nattningen skall barnet ha en tydlig trygg kvällsrutin som ger en klar signal om att det är dags att sova. Allt i enlighet med tänket att ett barn som är lagom trött, mätt i magen och fått sina behov av aktivitet tillgodosedda under dagen kan sova gott på natten. Så här långt inga direkta nyheter kan tyckas. Tracy Hogg menar att alla barn mår bra av rutiner, att de trivs bäst när de vet ungefär vad som kommer att ske men att exakt hur hårt alla rutiner skall hållas får anpassas efter föräldrarna också, i vissa familjer fungerar det helt enkelt inte med stenhårda rutiner utan det behöver vara lite mer fritt.

Baby whisperer kan användas för bättre sömn hos barn som sover dåligt av icke medicinska orsaker, dvs pga någon ”ovana” tex att de är vana vid att få mat på natten eller inte kan somna om utan att få sin napp.

(Framsida till en av böckerna)

Hur går det till?

Så till själva utförandet av metoden. Först av allt skall rutinerna sättas i enlighet med E.A.S.Y tänket. Ett schema med detta tänk kan tex se ut såhär:

E: 6.30 – Amning eller Ersättning.
A: Valfri aktivitet anpassad efter ålder. (Här går även att smyga in ett extra mål, tex frukost runt åtta och sen lite mer aktivitet innan sömnen. Det viktiga är att få in aktivitet innan barnet ska sova så att mat aldrig förknippas med sömn)
S: 9am-10.30am Sover
Y: Aktivitet medan barnet sover eller sova själv.

E: 11.00 lunch, amning/ersättning eller mat
A: Valfri aktivitet
S: 13.00 – eftermiddagsvila
Y: Valfri aktivitet när barnet sover

E: 15.00 mellanmål
A: Valfri aktivitet
S: 17.00 Tupplur
Y

E:17.30 Middag – Amning/ersättning eller mat
A:18. 15 Kvällsrutin
E: 18-45 Sista målet för natten
A: Liten aktivitet innan sömnen kommer…
S: 7pm Godnatt…
Y: Egen tid hela kvällen (när sömnen sitter)

E: Dreamfeed klockan 2200 eller 2300 vid behov.

Viktiga ”regler” att tänka på hela vägen enligt Tracy Hogg:
– Mata aldrig barnet till sömns, då kan barnet förknippa mat med sömn och inte klara av att somna om utan mer mat vilket blir en dålig vana till sist.
– Se till att barnet får nog med sömn under dagen, ett övertrött barn har svårt att sova och komma till ro.
– Försök aldrig att hålla ett trött barn vaket längre på kvällen det leder bara till övertrötthet och ett ledset barn som får svårt att sova.
– EAT, ACTIVITY,SLEEP, YOU-TIME, tänk detta om och om igen! Är barnet hungrigt men samtidigt väldigt trött, ge mat och gör sedan en snabb aktivitet innan barnet får sova, tex byta blöja eller läsa en liten saga eller kanske lägga barnet i vagnen och gå på promenad.

Pick up, put down
Om barnet inte sover gott av sig självt när E.A.S.Y rutinen sitter under dagen så behöver barnet hjälp att bryta någon ”ovana” denne har. Här använder sig Baby whisperer av ett verktyg som heter Pick up,Put down förkortat Pu/Pd.

Tracy Hogg är helt emot användande av napp när barnet lär sig sova (och helst ingen napp när sömnen sitter bra heller) så om barnet använder napp börja med att plocka bort den. Därefter kör du enligt E.A.S.Y rutinen under dagen och lägger barnet med en tydlig nattningsrutin. Kan ni vara två när metoden skall användas är det ett plus eftersom det kan bli utdraget och jobbigt.  Nu är det dags att börja lyssna på barnet. Gråter barnet? Hur gråter barnet? Ledset eller argt? Ihållande eller hackigt? Lågt eller stegrande? Hjälpen barnet ska få utgår ifrån detta. Om barnet gråter ”hackigt” så ska du bara låta han/hon ligga kvar i sängen, om barnet däremot gråter vad Tracy kallar ”mantra gråt”, dvs utan uppehåll ska du trösta.Du ska absolut inte ta upp barnet som första steg. Prata med en lugn glad röst till barnet, klappa lite på en hand tex men vagga inte, lyft inte upp, använd ingen napp och ge ingen mat!

När/om barnet börjar gråta ihållande och du känner att du inte klarar att ha barnet liggande i sängen plocka upp barnet i famnen, men vagga inte, gå inte runt med barnet utan stå still. Vyssa, sjung, prata lite med lugn röst, klappa på ryggen eller vad du nu tycker känns bekvämt så länge du inte rör dig med barnet i famnen. Så fort barnet blir tyst lägger du ner henne/honom i sängen igen. Om barnet börjar gråta på väg ner i sängen ska du fullfölja nedläggandet så att barnet hamnar i sängen och sen lyfta upp direkt. Upprepa tills dess barnet kan lugnas i sängen. Se till att det i första hand är din röst som lugnar barnet och inte kroppskontakt. Om barnet blir arg när du lyfter upp ur sängen lägg bara ned han/hon igen och trösta enbart i sängen, ett barn som blir arg i famnen ska inte vara i famnen.

Första natten/nätterna kan det ta väldigt lång tid innan barnet lugnar sig, flera timmar är inget ovanligt. Tracy Hogg menar dock på att barnets gråt hela tiden håller sig på en bra nivå genom att föräldern finns där och återkopplar med sin närhet även om barnet inte får sin vilja igenom.

För barn yngre än 6 månader är det ok att ge mat på natten enligt metoden. Dessa mål ska helst ges som så kallade dream feeds, dvs när barnet fortfarande sover. Ge barnet mat i flaska eller via amning genom att stryka över barnets mun, detta triggar barnets ätreflexer och barnet äter utan att vakna. Då menar Tracy på att du som förälder vet att barnet inte är hungrig om han/hon vaknar 1-2 timmar senare eller så och du kan med gott samvete lugna barnet i sängen och så småningom ska barnet inte vakna alls. De nattmål som barnet ev. har vid starten av metoden behåller man ett litet tag, sen tas dem bort ett och ett och slutligen ska det bara vara ett dream feed runt 23-tiden på natten som trappas ner så att det är helt borta senast vid 7-8 månader.


Vad är bra med metoden?

Baby Whisperer är en väldigt tydlig metod med klara ramar och tillvägagångssätt. Den är relativt enkel att följa för en trött och osäker förälder som vill ha klara besked att följa för att få stöd och ordning på sitt barns sömn. Det är även bra att barnet inte lämnas helt ensamt att lära sig sova utan får visst stöd av föräldrarna/föräldern.

Vad är negativt med metoden?

Metoden har en tendens att vara lite väl kategorisk, tex i frågan om barnets behov av mat på natten. Det är heller ingen vidare metod för den som vill amma eftersom amning på bestämda tider lätt påverkar mjölkproduktionen till det sämre och kan leda till att mjölken sinar och amningen får avslutas tidigare än önskat. Metoden cirkulerar väldigt mycket runt att barnet flaskmatas, kanske en bidragande orsak till att den inte är speciellt bra för den ammande mamman? Många familjer upplever att de sover bäst om de får sova i samma säng även om det kan finnas saker att arbeta på och då passar ju inte metoden alls eftersom den är strikt emot samsovning. Över lag är metoden ganska anti kroppskontakt och närhet på kvällstid även om det är ok att lyfta upp barnet skall det ju göras så begränsat som möjligt. Tracy Hogg talar om olyckligt föräldraskap vilket hon definierar som att föräldrarna följer sina instinkter men det leder dem fel. Detta kan tex handla om att barnet gråter, föräldern plockar upp barnet och vaggar i famnen, barnet lugnar sig. För de flesta är detta inget problem men Tracy menar på att barnet pga detta lär sig gråt = bli upplockad = inte kunna sova om inte vaggas i famnen.

Metoden bör användas med viss försiktighet då den har ett grundbudskap i att föräldrar inte bör lyssna på sina egna instinkter.

 

Källor:

http://www.babywhispererforums.com/

http://babywhisperer.info/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s