Myten om den sammanhängande sömnen

Vi i väst har en kultur som bygger på att sova sammanhängande nätter, gärna så tidigt som möjligt. Den vuxne ”ska” sova 7-8 timmar sammanhängande sömn varje natt, barnen sova 10-12 timmar sammanhängande, gärna från bara någon veckas ålder. Hela våra liv verkar bygga på att man ska sova dessa långa pass.

På senare tid har det dock kommit forskning som visar på att detta går tvärs emot vår natur, både hos barn och hos vuxna.

SVT genom BBC rapporterar om en 16 år lång forskning som visar på att vi i väst lagt oss till med en mer onaturlig sömn genom att sträva efter sammanhängande sömn hela natten. Genom att bla studera gammal litteratur där det skrivs om levnadsförhållanden och sömn har forskaren och historikern Roger Ekirch kommit fram till att den naturliga nattsömnen för människan är uppdelad i två omgångar. Först sover man ca 4 timmar, är vaken ca 2 timmar och sover sen 4 timmar till. Detta menar han förklarar varför så många människor idag har problem med sin sömn, varför de vaknar mitt i natten och har svårt att somna om. Han menar också på att detta skulle förklara en hel del av dagens psykologiska besvär tex depressioner som är kopplade till sömn. Tex skriver han om hur det var ett generellt råd för par som ville skaffa barn att ha sex mitt i natten under vakenperioden. Då var de utvilade efter den första sovomgången så att de orkade prestera samtidigt som det inte fann ”viktigare” saker som kunde ta fokus från barnalstrandet. Ett annat exempel som Ekirch skriver om är forskaren Thomas Wehrs experiment där han lät ett antal människor vara instängda i ett helt mörkt rum 14 timmar varje dag under en månad. Efter ett tag hade de ändrat sitt sovmönster så att de istället för att sova ca 8 timmar sammanhängande sömn sov de nu i 4 timmar, vaknade och var vakna i 1-2 timmar och somnade sedan om i ca 4 timmar till.

Barn sover generellt ytligare och med fler uppvak än vuxna, så om det naturliga för en vuxen är att vara vaken en stund mitt i natten måste det väll fullt naturliga för ett barn vara att vara vaken ibland också? Enligt Ekirch började vi i väst komma ifrån detta sömnmönster runt början av 1900-talet då det blev vanligt med belysning av gator och därmed enklare att vara uppe längre och få ett större behov av att hinna med all sömn i ett svep.

Även historikern Craig Koslofsy skriver om hur normen tidigare var att sova i två pass och har en egen teori om hur det gick till (se BBC länken). Han tar upp flera exempel från historiska böcker där det skrivs om ”första sömnen” och ”andra sömnen”.

Källor:

http://www.svt.se/2.108068/1.2723519/myten_om_atta_timmars_somn

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783

http://www.history.vt.edu/Ekirch/sleepcommentary.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s