Mer om sömnmedel: När kan det vara ett alternativ?

Som tidigare skrivits i ett annat inlägg är de absolut vanligaste sömnmedel till barn antihistaminer (allergimedicin) eller melatonin (naturligt hormon som reglerar sömnen). När kan det då vara en idé att prova sömnmedicin till sitt barn?

Självklart går det inte att säga något fast, varje situation måste bedömas generellt i samförstånd med sjukvården, men några situationer där det kan vara lämpligt att ta upp sömnmedel som alternativ är:

* För barn med ADHD eller liknande problematik som har svårt med sömnen, de kan sakna fullgod produktion av melatonin och därför behöva tillskott för att sova bra. Detta kan även gälla för vuxna.

* Om barnet kommit in i en vana att sova dåligt pga allergi eller kolik kan det vara bra med sömnmedel en kort period i kombination med en snäll sömnmetod för att på ett lugnt sätt bryta den dåliga vanan och få in barnet i ett nytt sovmönster.

* Om barnet av annan orsak har underproduktion av melatonin.
Melatoninet fungerar så att barnets hormonnivå går upp och hjälper barnet att reglera sömnen. För att ett barn som får melatonin ska kunna sova krävs fortfarande rätt förutsättningar, barnet somnar inte automatiskt av att få melatonin, det är som sagt ingen drog! Om barnet får vara i sin säng i ett mörkt, lugnt rum och ha lugn och ro kommer barnet att bli trött och somna i en situation där melatonin bristen annars hållit barnet fortsatt vaket.
Får barnet istället antihistamin blockerar medicinen så kallade histaminer som utsöndras i hjärnan och påverkar nervsystemet. Histaminer skapar oro, kan ge klåda och en allmän obehagskänsla i kroppen och genom att ta en antihistamin blockeras histaminets oroliga inverkan på nervsystemet och detta i sin tur gör att barnet kan bli dåsig/sömnig och sova gott om förutsättning ges. Antihistaminer finns i olika styrka där de svagaste finns i receptfria allergimediciner. Barn som ges medicin mot allergisk klåda brukar få som ”biverkning” att de  sover bättre om nätterna, dels pga medicinens lugnande effekt, dels för att det inte kliar på kroppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s