Tillskott av omega 3 och 6 som sömnförbättrare?

När ens barn mår dåligt av att inte sova bra är man som förälder ofta redo att prova vad som helst för att få ordning på sömnen. En ofarligt och väldigt lätt sak att prova som ett första steg är att ge barnet tillskott av omega 3 och 6! Köp fiskolja i butik, finns speciella för barn men vanlig för vuxna går också bra. Det spelar ingen roll om du köper i kapslar eller flaska och ger på sked. Ge sedan barnet maximal dos under ca 2 veckor gärna uppdelad till en dos på morgonen och en på kvällen, det kan tex gå att blanda oljan i välling eller mat. Efter 3-7 dagar brukar sömnen förbättras om tillskottet har effekt och efter ungefär en månad har sömnen stabiliserats helt då går det att minska ner dosen av olja och ge bara till kvällen. Detta är dock ingen mirakelkur som får barnen att sova hela nätter utan minsta uppvak, barnets naturliga sömnrytm kan fortfarande göra att barnet vaknar om natten, men ett barn som vaknar en gång i halvtimmen hela nätter kan gå till att vakna bara 1-2 gånger på en hel natt!

Det finns tyvärr inga vetenskapliga undersökningar gjorda kring varför detta fungerar för så många, tipset om omega tillskott har spridit sig som en huskur från mun till mun av föräldrar som själva testat och fått resultat. Ibland är det de enklaste sakerna som fungerar. Om barnet inte får någon förändring i sömnen alls, gå vidare till att undersöka om barnet har någon allergi eller annan fysisk eller psykisk bakomliggande orsak till problemet, ta alltid en sömnmetod som sista utväg om inga bakomliggande problem kan hittas.

Tillskott av omega kan ges från 6 månaders ålder och framåt.

Annonser

3 tankar om “Tillskott av omega 3 och 6 som sömnförbättrare?

 1. Nina skriver:

  Hej!

  Vi håller nu på att testa fiskolja (eye q) och det verkar som om det fungerar! 🙂 Vårt barn är förkylt just nu så det går nog att märka fullt ut när hon blivit frisk igen, men det är i alla fall redan efter några nätter en klar förbättring.

  Jag undrar över doseringen. På förpackningen står det att man ska ge maximal dos i tolv veckor till barn och vuxna. Men vårt barn är bara 15 månader. Har googlat på dosering, men inte hittat något riktigt svar… Hur fick du fram att man ska ge maxdosen i två veckor?

  Vet du om det kan finnas boverkningar eller liknande?

  • somnforbarn skriver:

   Hej!

   Vad kul att ni verkar se resultat av fiskoljan, hoppas det fortsätter så 🙂
   Det enda som kan ske om barnet får lite för mycket olja är att hon blir lös i magen och ev. behöver rapa lite extra (rapar som luktar fisk). Det vill säga inga stora risker alls 🙂

   Maxdosen räknade jag ut på så vis att den omega jag själv hade hade att maxdos skulle ges till barn över tre år i 4 veckor så för att då vara ”säker” halverade jag bara maxdostiden. Två veckor är dessutom den genomsnittliga längd det tagit för de flesta som provat att uppnå maximal effekt. Vill man fortsätta ge maxdosen längre tid så går det också utan problem 🙂

   Hoppas det hjälpte lite!

   • Nina skriver:

    Javisst! Tack för svar. Bra att veta om ev effekter av för mkt olja. Vår lilla är lite hård i magen så då är det bara bra om oljan verkar lösande :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s