Påståendet om att små barn drogas med sömnmedel..

Det kommer i omgångar larmrapporter om att små barn, många under ett års ålder skulle drogas med tunga sömnmedel för att sova om nätterna. Författarinnan Anna Whalgren som skrivit boken Barnaboken är en av de mer kända personer som ständigt slår på stora trumman om hur små barn drogas inom vården för att sova.

Hur mycket sanning ligger det bakom detta? Faktiskt väldigt lite. Det är svårt att få utskrivet medicin till sina barn alls som bot för sömnproblem och om man får det är det för att användas under kort period för att bryta en ond cirkel. De barn som under långa perioder får utskrivet medicin för att sova får det naturliga sömnhormonet melatonin. Barn med ADHD problematik har ofta också en underproduktion av melatonin och behöver då extra tillskott kanske hela livet för att klara av att sova gott.

Det absolut vanligaste som skrivs ut som sömnmedel till barn är antihistaminer som finns i vanlig allergimedicin, dessa verkar lugnande och gör barnet sömnig och avslappnad. Antihistaminer är medicin som inte går att bli beroende av och är förhållandevis mild. Att barn skulle drogas med tunga narkoleptika är helt enkelt inte sant och det finns ingen orsak till oro ifall läkare föreslår antihistamin eller melatonin till ditt barn som ett steg på vägen att bryta ett dåligt sömnmönster!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s