Vad kan sömnproblemen bero på?

Det finns många orsaker till att ett barn inte sover, ibland behövs det läkarhjälp och andra gånger kan det lösa sig ändå. Om du har ett barn som sovit väldigt dåligt största delen av sitt liv kan du räkna med att det finns en medicinsk orsak bakom och inte bara handlar om ovilja hos barnet. Det är faktiskt sällan som långvariga sömnproblem hos ett barn enbart handlar om att barnet inte ”lärt” sig att sova. Så vad kan då ligga bakom barnets oroliga sömn? Det absolut vanligaste är födoämnesallergi, väldigt ofta ägg och mjölkprotein. Båda sakerna kan barn reagera på även via bröstmjölk och den vanliga ersättningen är baserad på komjölk. Allergin kan göra att barnet har problem med gaser, smärta i magen, klåda eller skapar ”bara” en rastlöshet och oro i kroppen som gör det svårt att sova. Att göra ett allergiprov för att se ifall det kan vara en orsak till att barnet sover dåligt är lätt och görs vanligen via närmaste vårdcentral eller via remiss till en allergi eller barnmottagning.

En annan väldigt vanlig orsak hos nyfödda barn som sover dåligt är faktiskt värk i ryggen! Många barn kan behöva lite massage eller besök hos en kiropraktor med barninriktning för att få bort smärtan i ryggen och därefter sova bättre.

En mer ovanlig orsak är brist på sömnhormonet melatonin. Detta gör att barnet helt enkelt inte känner sig trött och barnet klarar inte av att reglera sin sömn. Detta är bland annat vanligt hos barn med ADHD. För att få barnet att sova då krävs tillskott av melatonin som man kan få i form av tabletter. Tabletterna är helt ofarliga och innehåller bara naturligt hormon och fyller på det som barnet saknar. Tyvärr finns det motståndare som gärna pratar om att det skulle vara att droga barnet att ge dem melatonin och vill få det till något farligt. Skulle ditt barn ha behov av melatonin kan du ge det utan oro! Att ge melatonin till ett barn med brist är som att ge insulin till en diabetiker.

Mer kortvariga sömnproblem beror oftast på att barnet är inne i olika utvecklingsfaser. Dessa skapar en oro hos barnet som upptäcker nya saker och tex lätt kan drömma mardrömmar. Det man kan tänka på i sådana lägen är att det är övergående.

Efter att orsaken bakom ett sömnproblem hittats, tex allergi, kan det vara extra viktigt med fasta rutiner för att bryta det felaktiga sömnmönstret och få barnet att sova gott. Till detta kan man använda någon av de mjuka sömnmetoder som finns, tex tassmetoden eller somna utan gråt. Kom ihåg att det tar ca 2 veckor efter att man uteslutit något barnet är allergisk emot innan det får full effekt och sömnen på allvar kan bli bättre!

Utred alltid om det finns medicinska orsaker bakom en längre tids sömnproblem innan du försöker med någon metod!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s