Hut mycket sömn behöver ett barn?

Ibland kan det verka som att ”alla andra” har barn som sover hela nätterna medan man själv har en liten som vaknar i ett i ett och aldrig verkar vilja sova några längre stunder sammanhängande. Så är dock sällan fallet. De flesta barn sover ofta men kortare stunder, det är så barn är menade att sova. Hur mycket sömn ett barn behöver är individuellt och varierar såklart med barnets ålder. Några riktlinjer finns det ändå, detta är alltså cirka angivelser, just ditt barn kan behöva sova mer eller mindre, siffrorna inom parentes är ungefärliga antalet gånger barnet bör sova på dagen.

1 månad 8 8 (3) 16
3 månader 10 6 (3) 16
6 månader 11 4 (2) 14
9 månader 11 3 (2) 14
12 månader 11 1/2 2 1/2 (2) 14
18 månader 11 1/2 2 1/2 (1) 14
2 år 11 2 (1) 13
3 år 10 1/2 1 1/2 (1) 12

 

Som sagt är detta bara riktlinjer, har du ett barn som sover mer är det helt ok och även om du har ett barn som sover mindre. Generellt brukar man säga att 2 timmar mer eller mindre är inom ”Normalspannet”. Viktigt att tänka på är att den angivna nattsömnen INTE är menat att ske i ett sträck!

En natt sträcker sig 12 timmar, inom medicinen är definitionen för ”en hel natt” när det handlar om barns sömn att barnet har sovit i 4 sammanhängande timmar efter kl. tolv på natten. (Tex från kl tolv till fyra, eller ett till kl fem). En en månad gammal bebis kan då sova helt enligt rekommendation för sin ålder om denne sover en timme, är vaken en kvart, sover två timmar, är vaken en halvtimme osv. från kl sju på kvällen till kl sju på morgonen. Hur tidigt ett barn slutar sova på dagen är också det helt individuellt, vissa barn sover inte alls på dagen redan vid ett års ålder men sover långa nätter istället medan andra barn sover kortare nätter och har behov av dagsvila ända upp i 5-6 års ålder.Om du upplever att ditt barn sover för lite på natten, är svår att söva om kvällen så är det en god ide att testa att låta barnet sova mindre på dagen. Om barnet redan sover väldigt lite på dagen så kan det knepigt nog vara tvärt om, barnet behöver mer sömn även dagtid och är övertrött på kvällen/natten vilket stör sömnen. Vilket som gäller för ditt barn kan bara du veta och ofta får man testa sig fram. Ge varje förändring 1-2 veckor innan du utvärderar så barnet hinner ställa om sig!

Hur vet man då om ens barn får för lite sömn?

Genom att titta på barnets allmäntillstånd! Har du ett barn som sover mindre än rekommendationerna så är det ingen orsak till oro om ditt barn:

  • Går upp i vikt.
  • Växer på längden.
  • Ökar sitt huvudomfång.
  • Äter bra.
  • Är glad och harmonisk stor del av den vakna tiden.
  • Utvecklas normalt.
  • Ser frisk och fin ut i utseendet, bra färg på huden, inga ringar under ögonen, pigg blick.

Det första tecknet på att ens barn sover för lite brukar vara att barnet blir kinkigt och aldrig riktigt nöjd med livet, därefter börjar barnet ofta bli blekt, håglöst, tappar aptiten och slutligen stanna av i tillväxt och utveckling.  Går det så långt är det viktigt att söka vård och inte börja med knep för att få barnet att sova eftersom det är vanligt att det finns medicinska orsaker bakom barnets dåliga sömn. Mer om detta i nästa inlägg.

 

Sömn för äldre barn:

Ibland glöms det bort att även de äldre barnens sömn är viktigt. Från ca 5 års ålder är det 10-11 timmar sömn som behövs, därefter sjunker det ner till ca 9 timmar sömn för barn i ålder 10-12 år för att sedan öka igen när barnet kommer upp i tonåren/puberteten, då behövs 10-11 timmar sömn per dygn. Det är svårt att hjälpa sitt barn att sova när de är så stora att de går i högstadiet/gymnasiet, men att tex tillåta en sömnpaus på eftermiddagen efter skolan eller sovmorgon på helgen är ett sätt att ge barnet dess sömn.

 

Källor:

http://se.babycenter.com/baby/sleep/sleepneeded/

http://www.vardguiden.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Nyfodd-och-forsta-aret/Somn/

http://www.vardguiden.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Tonaringar-13-19-ar/Somn/

http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Skrik/Barn-och-somn/

http://www.somnupplysningen.se/fa-barn-att-somna/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s