Vad säger vårdupplysning på nätet om barns sömn?

På vårdguiden.se kan man läsa om barns sömn, från nyfödd till tonåring.Vad säger då vårdguiden, svenska vårdens officiella sida för råd, om sömn för barn? Ja, faktiskt inget som är speciellt förvånande, de pratar om vikten av rutiner, att ha ett mörkt lagom varmt rum för barnet att sova i, att barnet kan samsova eller sova i egen säng. Så här långt helt ok information. Tyvärr kan man läsa följande om hur föräldern kan agera om barnet gråter:

Förvissa dig om att barnet inte skriker för att det har ont någonstans, har bajsat, är hungrigt eller förkylt.

En del barn kan lära sig somna själva, eller somna om på natten. Vänta en stund innan du tar upp ditt barn om det gråter. Börja med att vänta några sekunder och lugna det därefter, helst bara med ord. Lugnar barnet ner sig kan du låta det vara.

Fortsätter det att skrika kan du komma tillbaka efter någon minut och säga några lugnande ord och sedan gå ut igen. Öka sedan intervallet med några minuter. Om du är konsekvent brukar bebisen ändra sitt beteende redan efter ett par dygn. Många föräldrar tycker detta är svårt. Gör det bara om det känns bra.

Ett tillvägagångssätt som påminner mycket om 5-minuter metoden och alltså går tvärt emot gällande riktlinjer om de råd som ska ges! Även om texten ger en snällare metod än 5-minuter metoden så finns ändå det övergivna barnet i texten, barnet som ska få skrika ensamt för att lära sig sova på egen hand. Bakläxa Vårdguiden!

1177 däremot som är en fristående sjukvårdupplysning har ett betydligt bättre avsnitt om sömn. Nog för att de rekommenderar att man inte samsover, de ger ändå tips på hur man ska sova om man vill sova i samma säng som sitt barn. De är även noga med att poängtera att barnets sömn och matrytm inte bör påverkas allt för mycket under de första månaderna i livet utan ges en chans att rätta till sig själv. Det står heller inte ett ord om att lämna ett barn att skrika/gråta för att lära sig sova på egen hand! Mycket bra 1177!

Källa:

http://www.vardguiden.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Nyfodd-och-forsta-aret/Somn/

http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/De-forsta-manaderna/Barnets-forsta-manader—mat-somn-och-skrik/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s