Tassmetoden

Tassmetoden är en metod som introducerats i Finland av barnpsykologen Katja Rantala, allra först utvecklades metoden av Dr Klaus Minde på McGill universitetet i Montreal. Från Finland har metoden spridit sig över gränsen till oss i Sverige och rekommenderas nu allt mer av svenska BVC istället för 5-minuter metoden.

Metoden går till såhär:

Ha en fast läggningsrutin som passar för hela familjen. Välj var barnet ska sova, i egen säng eller i föräldrasängen (Egen säng är dock rekommenderat). Om barnet är van att amma till söms och du som mamma känner dig bekväm med det kan du fortsätta amma barnet vid läggningen MEN avbryt amningen innan barnet somnat!. Ha ett mjukdjur/snuttefilt till barnet som barnet tycker om, undvik napp. När barnet är lugn och dåsig/trött lämnar du barnet där barnet ska sova för natten. Om barnet vaknar finns det 4 ”nivåer” på ingripande enligt följande:

  • Barnet låter, avvakta 3-4 sekunder. Tystnar barnet? Avvakta. Tystnar barnet och låter sen igen? Avvakta. Barnet gnyr ihållande med små micropauser? Gå till barnet. Barnet låter högt/skriker/gråter? Gå in till barnet direkt.
  • Om du fått gå till barnet, börja med att bara visa att du finns, håll dina händer på barnet med ett mjukt men fast tryck så att barnet känner att du är där. Om barnet lugnar sig tar du bort händerna, om barnet låter igen lägger du tillbaka dem annars går du. Om det inte får effekt fortsätt till nästa punkt.
  • Om barnet inte låter sig lugnas av dina händer på sin kropp ska du stryka över barnet med fasta lugnande tag. Anpassa dem efter vad ditt barn tycker om! Om barnet lugnar sig gå tillbaka till att bara hålla på barnet och sen gå ut, ta bort händerna innan barnet somnat helt. Om det inte fungerar gå till nästa steg.
  • Om barnet fortfarande inte lugnas, ta upp barnet i famnen och håll det i en upprätt position tätt tätt intill din kropp. Är barnet väldigt ledsen stryk samtidigt med fasta lugnande rytmiska tag över barnets rygg. När barnet lugnat sig lägg i sängen och ”backa” sedan på punkterna. Om barnet blir orolig igen ta upp på nytt tills dess du kan gå ut ur rummet.

I början får man ofta ta upp barnet många gånger men därefter blir det allt mer sällan och till sist kan barnet lugna sig bara av att höra en förälder utanför dörren.

Metodens fördelar? Tassmetoden är en mycket bra metod eftersom den lätt anpassas efter varje barn och familjs specifika situation. Det är samtidigt en mycket mild metod där du som förälder lär dig att lyssna till barnets signaler och lär barnet att sova gott i sin säng trygg i vetskapen om att någon kommer om barnet ropar.

Metodens nackdelar? Vissa föräldrar vill ha mer raka råd om vad de förväntas göra för att få barnet att sova, då kan det kännas som att tassmetoden är lite för luddig, lite för otydligt och inte tillräckligt strukturerad. Eftersom den heller inte kan utlova snabba resultat utan en mer långsam gradvis förändring kan det vara lätt att ge upp i en mer desperat situation. Trots det är det en metod som rekommenderas varmt och som fungerar för de allra flesta som provar den.

Här kan du läsa mer om tassmetoden:

http://www.familjeliv.se/Forum-3-23/m29293259.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s