Sova hela natten kuren

Sova hela natten (SHN) är en ”kur” skapad av författarinnan Anna Wahlgren. Anna skrev först boken ”barnaboken” och utvecklade sedan sömndelen av den boken till en egen ”kur” med en egen bok döpt till ”Sova hela natten”.

Hur går kuren till?

Kuren baseras framförallt på rutiner. Först av allt sätts ett schema upp med vilka tider barnet ska sova och äta. Tex uppstigning kl sju, mat kl halv sju, lek, mellanmål kl nio, vila halv tio, vakna kl kvart över tio, lunch kl tolv, vila kl ett, vakna kl halv tre, mellanmål kvart i tre, middag kl fem, ”kvällsmacka” kl halv sju, sova kl sju. Anna rekommenderar att barnet sover på mage med andningslarm och i ett eget rum.

Därefter skall själva kuren starta med det nya schemat som mall. Barnet ska läggas i sin säng i bläcksvart rum som är svalt, mätt och nöjd, lagom trött och innan barnet stoppas i säng skall föräldern busa med barnet så barnet skrattar och är glad när denne läggs i sängen. Därefter ska föräldern säga en liten ramsa, tex ”Godnatt nu med sig, sov så gott” och lämna rummet. Första natten ska föräldern gå in vid minsta lilla pip och nyttja någon av de ”verktyg” som hör till kuren, bland annat ”buffning” eller ”solfjäder”. Andra natten ska föräldern avvakta lite när barnet låter men gå in om barnet börjar gråta/skrika. Tredje natten ska föräldern bara gå in om barnet låter helt otröstligt och efter fjärde natten ska föräldern helst inte gå in en enda gång såvida det inte är ”kris” (dvs barnet är rejält ledset). För att göra barnet trygg i sin säng ska föräldern upprepa ramsan varje gång barnet är rolig utanför dörren, om ramsan inte fungerar tex för att barnet är argt ska man istället spela hög musik eller göra husljud tex dammsuga utanför barnets dörr. I kuren pratar man om ”vargar” som släpps in och gör barnet oroligt om föräldern inte med sin röst utanför dörren talar om att barnet kan sova. Anna menar på att ett barn som tas upp ur sängen när denne ropar/gråter/är arg får signal att sängen är farligt så där kan man inte vara.

Kuren ska ta 3 dagar för att nå effekt och sedan ytterligare 1-2 veckor för att sitta. Därefter ska barnet sova gott om natten så länge föräldern ser till att hålla på alla rutiner och ge mat, mat och mera mat.

Vad är positivt med kuren?

Det finns många som hyllar kuren, kallar den magiskt och att den är som ett mirakel. Kuren är mycket konkret vilket kan vara skönt för en förälder som blivit osäker på sitt föräldraskap och vill ha tydliga raka råd. ”Gör såhär så kommer det bli bra” är det tydliga budskapet i kuren. Anna har även ett forum vilket är unikt för en sömnmetod, där kan föräldrar som kurar få stöd och hjälp av andra föräldrar som har kurat eller av Anna själv. Forumet behandlar även allt annat som hör till livet med barn baserat på ideologin i Barnaboken. Barnen lär sig sova, sova 12 timmar per natt från 4 månaders ålder , sova oavsett sjukdomar eller tandsprickning och att söva om sig själv ifall de vaknar på natten.

Vad är negativt med kuren?

Det finns mycket som är negativt med SHN kurens utformning. SHN tillhör skrikmetoderna då barnet lämnas ensam att hantera sina känslor och skrika/gråta sig till söms. Förespråkarna hävdar gärna att barnet får svar på sina rop, att inget barn får vara ledset men forumet talar emot detta om och om igen. Kuren har en stark tendens att gå över styr, i synnerhet för de föräldrar som söker råd och hjälp på forumet, att barnet ligger tyst i sin säng 12 timmar per natt blir viktigare än allt annat. SHN får också kritik från barnläkare för att barnen ska sova på mage vilket ökar risken för PSD. Riskerna för barnets välmående är samma som vid 5-minuters metoden BVC, Barnläkare och Barnpsykologer ska avråda från SHN!

Anna kritiseras även för sina kategoriska uttalanden om ADHD/ADD, plötslig spädbarnsdöd och shaken baby syndrome där hon bland annat menar på att ett barn som kuras enligt SHN kommer bli av med sin ADHD diagnos.

Går det då att kura sitt barn på ett bra sätt? Ja, men det bästa är att välja någon annan metod som från start är mjukare, tex Somna utan gråt eller tassmetoden (mer om dessa metoder finns att läsa under ”sömnmetoder”)

Om du ändå är fast besluten att kura och inget annat så bör du ha följande i beaktande för att kura utan att skada barnet:

För det första: Gå inte med i forumet! Vill du kura, köp boken ”Internationella sova hela natten” och läs den! Därefter tar du de BRA delarna från kuren: Verktygen, ramsan, ”skrattet till godnattet” och vikten av rutiner. Låt barnet sova på rygg eller på sida med andningslarm INTE på mage. Lär dig att lyssna av ditt barns gråt på några sekunder så du snabbt kan gå in och assistera barnet vid behov, lär dig verktygen så du kan lugna barnet i sängen. Våga gå in! Strunta i texten om att du släpper in vargar ifall du ”trafikerar” rummet för det gör du inte. Genom att gå till barnet lär du barnet att du som förälder alltid lyssnar, finns och vill bekräfta barnet och då kan barnet slappna av i trygg vetskap om att du kommer ifall barnet vill något. Känn in barnet och gör kuren till din men som sagt, välj hellre en annan metod.

Ett fåtal exempel,bland många, på när kuren gått över styr:

http://www.angelfire.com/art/ladydahmer/crap/anna.html

http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.173630072692839&type=1

Källor:

Anna Wahlgrens hemsida; www.annawahlgren.com

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2149060/Babies-left-unhappy-hours-stress-hormone-remains-high.html?ito=feeds-newsxml

http://larsh.wordpress.com/2009/04/28/anna-wahlgrens-tryckpressmetod/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s