Samsovning eller ej?

Det finns många åsikter om var ett barn ska sova för att sova allra bäst. Sanningen är, som i så mycket annat, att det inte finns ett rätt svar. Barn är olika och trivs på olika sätt, titta på ditt barn de flesta barn visar hur de tycker bäst om att sova.

Huruvida barnet ska sova med föräldrarna eller ej är upp till varje familj. Det finns många fördelar med att samsova men lika många fördelar med att inte samsova, det är en smaksak. Det är väldigt vanligt att helt nyfödda vill sova tillsammans, ja till och med på, sina föräldrar. Att samsova är ett ypperligt sätt att knyta an med sitt barn, även i sömnen ger närheten extra trygghet till barnet som lugnas av förälderns doft (men självklart kan denna närhet och mys ges på andra sätt under dygnet!). Om du röker eller har druckit alkohol ska du dock INTE samsova med ditt barn!

Vilka rekommendationer finns det då kring barnets sovplats? Sjukvården ser helst att barnet sover i en egen säng i samma sovrum som föräldrarna/föräldern, de ska ha en liten platt kudde eller ingen kudde alls och en tunn filt som inte kan riskera kväva barnet om barnet skulle dra filten över huvudet. Det ska vara lagom varm i sovrummet. Vill föräldrar och barn samsova ska man se till att ha en tunn filt även som förälder för att inte riskera att barnet kvävs, om möjligt även se till att barnet har sitt eget utrymme i sängen. För den ammande mamman är samsovning att rekommendera om man som mamma känner att det fungerar. Samsovning gör att man inte behöver kliva upp på natten för att amma, barnet kan ta bröstet ”i sömnen” och man själv slumra medan barnet ammar och sen sova vidare när barnet är klar. Samsovning gynnar även mjölkproduktionen. Vill man inte/kan inte samsova är det absolut bästa att barnet sover i samma rum som föräldrarna. Detta eftersom ljuden från föräldrarna ”stör” barnet på ett sätt som minskar risken för PSD. Dessutom är risken inte lika stor att en trött förälder somnar för hårt och inte vaknar om barnet gråter.

Vilka myter finns det om samsovning?Det finns en hel del myter om samsovning. Några av de vanligaste är:

  • Ett barn som samsover kommer aldrig vilja sova i egen säng! – Detta är helt enkelt inte sant, vissa barn vill bara samsova första veckorna som nyfödd, andra något år men du kan vara lugn i att det finns inga tonåringar som vill samsova med sina föräldrar.
  • Ett barn som samsover blir klängigt och klarar sig inte själv! – Sanningen är snarare det omvända, ett barn som samsover får närhet om natten ”gratis” så att säga och kan därmed tanka trygghet om natten istället för på dagen. Sen är ju alla barn unika så det finns ungefär lika många samsovande barn som är klängiga som det finns icke samsovande barn som bor i föräldrarnas famn. Ett samsovande barn blir lika självständigt som ett icke samsovande barn, allt hänger på personlighet och hur förhållandet till föräldrarna är utöver sömnsituationen, dessutom är det inget fel i att barnet som litet inte är självständigt, små barn ska vara beroende av sina föräldrar eller annan närstående vuxen!
  • Samsovning ökar risken för PSD -Både ja och nej. Så kallad säker samsovning minskar risken för PSD medan osäker samsovning ökar risken. Med osäker samsovning menas samsovning där föräldern röker, tar droger, är alkoholpåverkad eller tar medicin som gör att man sover tungt. Det finns även en förhöjd risk om det är för varmt i rummet och/eller föräldern har ett tjockt täcke som riskerar att göra barnet för varmt. Dock går åsikterna isär om dödsfallen pga samsovning kan klassas som PSD eftersom de flesta av barnen kvävts av misstag. Följer man riktlinjerna för säker samsovning finns det ingen förhöjd risk för barnet!

Oavsett var barnet sover om natten är det allra viktigaste att tänka på att barnet ska sova på rygg och inte bli för varm!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s