Barn som får ersättning sover bättre?

En mamma som helammar sitt barn och upplever att barnet har problem med sömnen får ofta rådet att ge barnet ersättning till kvällen för att barnet ska sova bättre. Finns det någon sanning i detta då? Svaret är nej. Barn som får ersättning sover generellt lika bra som barn som helammas. Om barnet vaknar av hunger på natten kan det hjälpa med ersättning på kvällen för att minska på antalet uppvak, men barnet kan precis lika gärna vakna för att få lite närhet och då kommer barnet vakna lika ofta på natten trots ersättning.

Studier visar dessutom att mammor som ammar generellt sover bättre än de som inte ammar, detta beror framförallt på att oxytocin utsöndras vid amningen vilket är ett avslappnande hormon och det i sin tur gör att den ammande mamman lättare kommer ner i djupsömn igen efter avslutad nattamning. Om uppvaken på natten är ett problem kan det självklart vara värt att ge ersättning till barnet, om barnet är äldre än 6 månader kan man även prova med välling. Ha dock en ”plan B” (tex en mjuk sömnmetod) i beredskap om barnet inte sover bättre med mättare mage.

 

Källor:

http://www.skane.se/sv/Webbplatser/CSK/Centralsjukhuset_i_Kristianstad/Verksamheter/Kvinnokliniken/Forlossningen/Kroppen-efter-forlossning/

http://amningsbloggen.blogspot.se/2010/11/ideer-som-forsvarar-amning-1.html

http://amningsnytt.se/amningsnytt/artiklar_AN_pdf/somn_AN32008.pdf

Annonser

2 tankar om “Barn som får ersättning sover bättre?

  1. Sofia skriver:

    Den ”studien” var då verkligen generell.
    När jag ammade min dotter så sov hon fyra timmar per dygn, och jag knappa två. Den studien ger jag inte mkt för.

    • somnforbarn skriver:

      Hej! Självklart var studien generell, det är alla studier eftersom det alltid varierar på individnivå. Jag har ammat båda mina barn och båda har sovit gott, barn nr två började sova hela nätter redan vid 3 veckors ålder. Att dit barn sov dåligt när du ammade säger inget om statistiken i sig precis som det inte säger något att mina ammade barn sov bra. Generellt så sover ammande barn och mammor bättre än icke ammande, antagligen för att det utsöndras avslappnande lugnande hormoner vid amning i mycket högre grad än vid flaskmatning vilket gör att barn och mamma kan somna om lättare efter ett uppvak på natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s