5-minuter metoden

5-minuter metoden  (5mm) är en metod som skapades av barnläkaren Bernt Eckerberg (B.E)som ett sätt att få små barn att somna och somna om på egen hand i sin egna säng. Metoden är skapad för föräldrarnas skull enligt B.E då dagens samhälle inte tillåter att små barn följer sin naturliga sömnrytm.

Metoden går till på följande sätt:

* Barnet skall vara mätt, med ny blöja, nöjd och belåten när barnet läggs i sin säng. En fast nattrutin skall följas innan barnet stoppas i säng, tex välling-ren blöja-godnattsaga-läggas i sängen.

*Barnet placeras i sin säng trött men vaken (viktigt!), därefter säger föräldern godnatt med bestämd men vänlig röst, klappar om barnet och lämnar rummet.

*Var 5:e minut tills dess barnet somnar går sedan föräldern in till barnet, visar sig och går snabbt ut igen. INGEN kroppskontakt får ges och helst ingen ögonkontakt. Barnet får absolut inte plockas upp ur sängen. Om barnet är tyst ska föräldern avvakta med att gå in för att inte riskera att störa ett barn som är på väg att somna/just somnat. Om inga ljud hörs ska föräldern inte gå in alls.

*Om barnet skriker, gråter, kastar sig runt i sängen, kräks osv. ska föräldern ignorera detta och bara fortsätta att gå in och ut ur rummet med 5 minuters intervall.

De första nätterna kan det ta lång tid innan barnet ger sig men efter ca en vecka utlovas resultat och ett barn som sover och söver om sig själv hela natten.

Vad är bra med metoden?

De som förespråkar metoden menar på att den är enkel, barnet lär sig att klara sig själv om natten, att föräldrarna/föräldern finns men inte alltid kan hjälpa till. Barnet blir självständigt, utsövd och metoden är effektiv.

Vad är negativt med metoden?

5mm har fått väldigt mycket kritik från vetenskapligt håll. När metoden var ny visste man inte bättre om hur barn mår och reagerar av att lämnas ensamma, vilket nyare forskning klarlagt.

Barn som lämnas ensamma att skrika och ignoreras i sina kontaktförsök av föräldrarna utsätts för en enorm stress. Stressen utlöser ett stort påslag av stresshormonet kortisol som är cellförstörande och skadligt för barnets utveckling. Barnet lär sig till sist att somna, men inte av trygghet utan av uppgivenhet, så kallad inlärd hjälplöshet. Att tystna blir för barnet ett sätt att överleva. Halterna av kortisol fortsätter att vara högt lång tid efter att barnet tystnat om kvällen och dagar efter att barnet somnar snabbt och tyst vid läggning har barnet en stark stressreaktion vid läggningen. För barnet kan detta ha förödande effekter, på ytan kan barnet verka nöjd och tillfreds, social och självgående men på insidan är barnet ständigt orolig för sin trygghet. Kan barnet lita på föräldrarnas närvaro och hjälp vid behov? Risken med detta är att barnet som vuxen får svårt med sunda förhållanden, barnet kanske inte klarar av att skapa sunda anknytningar med andra vuxna eller med sitt eget barn, relationen till de egna föräldrarna kan också bli skadad. Många vuxna som lärt sig sova med hjälp av 5mm (eller liknande skrikmetoder) som barn vittnar om ångest i samband med sömnen och ständigt återkommande sömnproblem.

Det finns tyvärr många idag som gärna negligerar effekterna av 5mm eller liknande metoder och menar på att de är helt ofarliga, detta är helt enkelt inte sant. När Eckerberg utformade 5mm visste sjukvården inte lika mycket om barn som man gör idag. Betänk att 5mm kom till i en tid då man fortfarande opererade spädbarn utan bedövning för att man trodde att de inte kände smärta! Det är inte utan orsak som metoden inte längre skall rekommenderas och sjukvården gick ifrån sina ”sömnskolor” där metoder som kan ses som föregångare till 5mm nyttjades eftersom man insåg att det kostade bra mycket mer än det smakade.

Svenska barnläkare, barnpsykologer och BVC skall idag avråda från 5mm!

Källor:

http://www.eckerberg.se/be/somnproblem.htm

http://larsh.wordpress.com/2009/03/06/femminutersmetoden-en-form-av-timeout/

http://larsh.wordpress.com/2009/03/14/femminutersmetoden-igen/

http://parentingaustralia.com.au/newborn/care/39-controlledcrying

http://www.guardian.co.uk/society/2010/apr/21/leaving-baby-to-cry-brain-development-damage

http://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201112/dangers-crying-it-out

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2149060/Babies-left-unhappy-hours-stress-hormone-remains-high.html?ito=feeds-newsxml0

(Vill du ha ännu mer att läsa om detta googla på ”Cry it out” eller Ferber , två metoder som är amerikanska motsvarigheter till 5mm)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s